Фото Їжа

Як зробити лате та правильно збити молоко: рецепт вдома

Як зробити лате в домашніх умовах

Багато хто купує лате в кав’ярнях і не знає, що цей напій можна легко і просто зробити вдома.

Отже, ми поділимося покроковим рецептом, як зробити лате в домашніх умовах, які пропорції для лате необхідні та усе, що вам треба знати про збивання молока для цього чудового напою.

Наразі лате – це не просто напій, він є справжнім ритуалом для багатьох любителів кавових напоїв. Завдяки його збалансованому смаку він став популярним в усьому світі.

Зараз дивляться

У різних країнах смак лате може відрізнятися. Наприклад, у Сполучених Штатах лате зазвичай готується з однією порцією еспресо і більшою кількістю гарячого молока, а в Італії його можуть приготувати з двома порціями еспресо та значно меншою кількістю молока.

Як зробити лате в домашніх умовах

Цей італійський класичний напій є збалансованим поєднанням еспресо та гарячого молока, що створює смачну альтернативу звичайній чорній каві.

Інгредієнти на 1 порцію:

  • еспресо – 50-60 мл
  • молоко – 150-170 мл
  • цукор або цукрозамінник – до смаку
  • кориця, тертий шоколад, мускатний горіх, кардамон чи мелений імбир для посипання напою – до смаку

Як правильно робити лате: рецепт покроково

  1. Молоко вливаємо в емальовану невелику каструльку та розігріваємо, але не доводимо до кипіння. Ідеальна температура для приготування лате – 70°C. Розігрівання підвищить щільність молока і воно буде гарно збиватися.
  2. Як збити молоко для лате? Зручніше спінити (збити) молоко капучинатором. Якщо у вас його немає, використайте міксер або блендер. У крайньому разі підійде й вінчик для збивання. Час збивання капучинатором, міксером, блендером – від 3 до 5 хвилин. Віничком збивати доведеться близько 10-12 хвилин.
  3. Тепер час приготувати каву. Для еспресо використайте звичайну турку для приготування на газу чи гейзерну. Заваріть каву звичним для вас способом і перелийте для напою близько 50-60 мл еспресо.
  4. У теплу суху склянку вливаємо більшість збитого молока.
  5. Потім тонкою цівкою вливаємо каву.
  6. Тепер виливаємо (викладаємо) у склянку молоко з піною, що залишилося.
  7. Посипаємо напій корицею чи іншими прянощами та смакуємо.

Цікаво дізнатися. Слово “latte” в італійській мові означає “молоко”. Однак в Італії, коли люди замовляють “лате”, вони отримують склянку гарячого молока, а не каву. Термін “латте” почав використовуватися в США у другій половині ХХ століття, коли американці почали додавати каву до гарячого молока.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка