Домашній йогурт – продукт смачний і, безсумнівно, корисний. Його легко можна зробити у домашніх умовах.
У цьому матеріалі ми розкажемо, як зробити домашній йогурт. У нас є два способи приготування домашнього йогурту: із закваскою та без неї.
Який би спосіб ви не обрали, цей смачний кисломолочний продукт набагато корисніший за покупний ось через які причини:
- Домашній йогурт густий і натуральний, без додавання загусників. Він без цукру та ароматизаторів. Містить важливі пробіотики. Термін придатності – близько 5 днів.
- Магазинний йогурт зазвичай містить загусники, стабілізатори, цукор чи цукрозамінники та штучні ароматизатори. Процес виготовлення не відомий. Пробіотичні бактерії є лише у найдорожчих йогуртах. Термін придатності – від 14 днів. Завжди актуальне питання щодо правильного транспортування та температури зберігання.
Для приготування йогурту рекомендуємо використовувати ультрапастеризоване молоко. Але й з домашнього та звичайного пастеризованого також вийде гарний продукт.

Як зробити йогурт у домашніх умовах без закваски
Для закваски використовуйте якісний натуральний йогурт із живими культурами.
Інгредієнти:
- молоко – 1 л
- йогурт густий – 2-3 ст. л.
Додатково:
- каструля, теплий плед чи ковдра
Приготування:
- Домашнє чи пастеризоване молоко вливаємо у каструлю і доводимо до кипіння. Потім охолоджуємо до кімнатної температури. Ультрапастеризоване молоко кип’ятити не треба. Його треба просто підігріти до кімнатної температури. Ідеальна температура для приготування йогурту без закваски + 39-41 °С.
- У тепле молоко додаємо йогурт і гарно перемішуємо. Посуд для приготування домашнього йогурту рекомендується брати емальований, скляний чи глиняний. Не можна робити його у металевому.
- Каструлю накриваємо кришкою, загортаємо у теплий плед чи ковдру. Поміщаємо у тепле місце на 6-7 годин.
- Готовий продукт поміщаємо у холодильник ще на 3-7 годин. За цей час він дозріє і стане ще смачніший та корисніший.
Як зробити йогурт у домашніх умовах із закваскою
Надалі можна використовувати частину домашнього йогурту як закваску для нових порцій.
Інгредієнти:
- молоко – 1 л
- закваска – 1 флакон
Додатково:
- каструля, рушник чи ковдра
Приготування:
- Молоко підігріваэмо до кімнатної температури. Найкраща температура для приготування йогурту із закваскою близько + 37-40 °С.
- У флакон з закваскою вливаємо тепле молоко, закриваємо та гарно збовтуємо. Закваска повинна розчинитися.
- Переливаємо закваску до молока і гарно перемішуємо. Бажано дерев’яною ложкою чи лопаткою.
- Накриваємо каструлю кришкою і замотуємо у рушник чи ковдру.
- Залишаємо молоко ферментуватися у теплому місці на 7-8 годин. Перевіряємо готовність – йогурт повинен вийти густий і мати приємний запах. Якщо йогурт рідкий, залишаємо ще у теплі на 1-2 години.
Готовий домашній йогурт зберігаємо у холодильнику до 5 діб.
Перед подачею додайте в йогурт фрукти, ягоди, мед, горіхи чи варення. Експериментуйте з різними смаками. Смачного!
Як зробити йогурт у домашніх умовах та чому варто це зробити – ми вже знаємо. Отже, обираємо рецепт і, дотримуючись рекомендацій, готуємо натуральний йогурт, який стане улюбленим смаколиком усієї сім’ї.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.