Факти ICTV та Slow Food продовжують оповідь про унікальні українські страви, що потребують особливої уваги, інакше – зникнуть. Ми уже розповіли про качану кашу та карпатський йогурт. А сьогодні Лариса Титикало розкриє секрет Дунайського оселедцю.
Що за риба?
Дунайський оселедець можна відрізнити від інших сортів. Достатньо поглянути на спину рибини. Якщо темніша, аніж зазвичай – значить, Дунайка. Унікальність оселедця в тому, що під час нересту він запливає у дунайське русло у Вилкові, де Дунай впадає в Чорне море. Там кормиться водоростями, які змінюють його смакові властивості.
Про це місцеві знають давно. Риба наповнюється йодом настільки, що навіть у замороженому стані її неможливо довго утримувати.
Поселення Вилково на Одещині, яке стоїть на гирлі Дуная, славиться цим рецептом оселедця. Рибаки йдуть на промисел починаючи з травня (а іноді й з кінця квітня). А найсмачнішу та найпоживнішу рибу можна зловити лише у другій половині місяця.
Трохи раніше, починаючи з кінця квітня, риба йде нерестом вгору рікою, кілька тижнів вживає у свій раціон водорості, що розрослися в тих зонах, і лиш потім відловлюється.
Якщо ж вам дали скуштувати рибу, що була зловлена раніше або пізніше цього часового проміжку, на жаль, смакуватиме вона як звичайний оселедець.
Які саме поживні речовини?
У рибі надзвичайно багато йоду та мінералів. Це надає їй унікального смаку.
Уявіть, що навіть у морозилці тушка може стати рудою. Відповідно, й довго зберігати такий оселедець не вартує. Виловлений у травні – максимум до Нового року.
Як готувати?
Все дуже просто: оселедець засолюється на 2-3 доби, потім відмочується упродовж 2-х годин. Й усе – він готовий до вживання. Водночас для зберігання рибу заморожують.
Дунайка смачна, коли свіжа, отож туристам радять везти з Вилкова до 20 кг, не більше.
Читайте: Качана каша – унікальна вже 300 років. З чого готують та де спробувати
У самому Вилкові можна спробувати Дунайку за рецептом місцевих: рибалки відварюють її з цілою картоплею, додаючи лавровий лист, сіль та перець. Це – свіжий непосолений оселедець.
Дунайка продається на Столичному ринку Києва, в Одесі та Ізмаїлі, але не факт, що вам не продадуть стандартний оселедець. Пам’ятайте про досвід рибаків, які йдуть на промисел лише у травні.
Ціна у Вилкові за кіло – 45-50 грн. Але якщо хочете відбірну – 60 грн.
Так що таке Slow Food?
Цей міжнародний рух з 1989 року об’єднує мільйони людей в більш ніж 160 країнах світу. У глобальну мережу Slow Food входить 1,5 тис. локальних організацій, зокрема – з України.
СлоуФудери пов’язують задоволення від якісної їжі з зобов’язаннями перед місцевими громадами та навколишнім середовищем. Вони захищають гастрономічне розмаїття, займаються просвітою в цій сфері та допомагають налагодити зв’язок між виробниками традиційних продуктів харчування та споживачами.
Для збереження біорізномаїття Slow Food створив проект Ковчег смаку – каталог зникаючих видів рослин, порід тварин і готових продуктів харчування, які тісно пов’язані з культурою, історією і традиціями спільнот по всьому світу.
СлоуФудери вважають, що промислове сільське господарство, стандартизація смаків і глобальний ринок змивають як повінь багато продуктів і аромати, а разом з ними і супроводжуючі їх культуру та історію. Вони невблаганно змінюють наш раціон харчування.
Нагадаємо, Факти ICTV також писали про карпатський йогурт, який українці могли втратити.