Глутамат натрію прийнято вважати дуже небезпечною харчовою добавкою, але чи справді це так?
В.о. Уляна Супрун розповіла, що в цілому він безпечний в досить високих дозах. Проте від нього може бути погано чутливим до глютамату людям. Вони можуть відчувати нудоту, слабкість, посилення серцебиття тощо.
В інших випадках глутамат не такий страшний. Справа у тому, що ми самі утворюємо глутамінову кислоту. Вона – один з найбільш поширених нейромедіаторів в мозку. Але багато глутамінової кислоти в мозку не на користь, адже нейрони починають гинути. Також у людини починає підвищуватися тиск, страждає робота нирок, серця та судин.
– Це не означає, що продукти з глутаматом можуть нашкодити мозку. Адже глутамінова кислота, спожита в складі їжі, до нього не надходить, – пише Супрун.
Тож не будьте фанатичними у вживанні продуктів з глютаматом таких, як вермишель миттєвого приготування, чіпси, китайська їжа тощо. Але й не варто боятися глутамата натрія, як прокази, адже не такий страшний чорт, як його малюють.
Читайте: Чому українці мало живуть і як з цим боротися
До речі, раніше ми писали чи варто так сильно побоюватися мікробів та чи потрібна тотальна дезінфекція.