Ковбаси і сосиски
Замість м’яса у такій ковбасі – небезпечна маса з дешевих відходів. Перетирають сухожилля, шкіру, копита, додають ароматизатори. Не можна купувати ковбасу і сосиски за 40 чи 60 гривень за кілограм, адже оброблені м’ясні вироби – це отруйні канцерогени. А вони у свою чергу провокують рак. І це доведено Всесвітньою організацією охорони здоров’я.
– Найчастіше провокують рак товстого кишечника, прямої кишки, сечового міхура, підшлункової залози, – розповідає гастроентеролог Наталя Дяченко.
Напівфабрикати
У заморожених пельменях, варениках, млинцях тощо містяться трансжири, фосфати та інша зараза. Ще й зберігають ці напівфабрикати як-небудь. Можна отримати харчове отруєння.
Тверді сири
Технологи запевняють: за низькою ціною може бути лише сирний продукт, в якому нуль молока, зате повно небезпечних трансжирів, а точніше – звичайного маргарину. Споживання таких псевдосирів може призвести до печії, захворювань серцево-судинної системи і не тільки.
– Сирний продукт здешевлюється. Там замість молочного жиру додають пальмову олію, рафіновану, яка викликає канцерогени, викликає ракові пухлини, – коментує гастроентеролог.
Рибні консерви
По-перше, дешеві зразки небезпечні тим, що важкі метали з банки можуть потрапити у саму рибу. А, по-друге, у жодному разі не купуйте акційні консерви, у яких закінчується термін зберігання. Ці продукти можуть викликати ботулізм – смертельну хворобу, яка лікується лише у стаціонарі.
Крім того, часто ви платите не за рибу, а за велику кількість води чи олії у консерві.
Дешеві солодощі
Усі дешеві солодощі – з використанням пальмової кокосової олії замість вершкового масла, штучних барвників. Натуральні будуть дорожчими.
– Вони викликають гіпертонічну хворобу, ожиріння печінки, призводять до цирозу печінки, підшлункової залози, ожиріння серця, – доповнює гастроентеролог Наталя Дяченко.
Спеціалісти радять купувати дорогі і якісні продукти. Просто у меншій кількості.
Більше дивіться у відео програми Ранок у великому місті.
Читайте: Великодній кошик 2018: що українцям у цьому році не по кишені (ІНФОГРАФІКА)
До речі, раніше ми писали, що додають у продукти та як перевірити харчі на якість.