Команда американських учених з Університету Брігама Янга і Жіночої лікарні виявила й оцінила основні механізми, які можуть пояснити зниження на 23% ризику смертності від усіх причин серед жінок завдяки середземноморській дієті.
– Про користь середземноморської дієти повідомлялося в багатьох дослідженнях, але довгострокові дані про її вплив на жінок були обмежені, через нерозуміння того, чому дієта може знизити ризик смерті, – наголошується в повідомленні.
Дослідження
У новому дослідженні взяли участь понад 25 тисяч здорових жінок США.

Протягом експерименту, який тривав 25 років, вчені виявили, що учасниці, які більше дотримувалися середземноморської дієти, показали менший на 23% ризик смертності від усіх причин, зокрема від раку та серцево-судинних захворювань.
Вчені виявили біологічні зміни, які можуть послужити доказами, чому ця дієта така важлива. Йдеться про зміни в приблизно 40 біомаркерах метаболізму, запалення, резистентності до інсуліну тощо.
Що входить до середземноморської дієти
Середземноморська дієта – це різноманітна рослинна дієта, багата рослинами (горіхами, насінням, фруктами, овочами, цільнозерновими, бобовими).
Основним жиром є оливкова олія (зазвичай, першого віджиму). Дієта додатково передбачає помірне споживання риби, птиці, молочних продуктів, яєць і алкоголю, а також, зрідка, вживання м’яса, солодощів і оброблених харчових продуктів.