Харчування є ключовим фактором у збереженні гармонії жіночих гормонів. Про це розповів гастроентеролог і дієтолог Олег Швець.
Експерт поділився рекомендаціями, як контролювати рівень гормонів у жінок за допомогою їжі.
Чому важливо підтримувати гормональний баланс
Важливим компонентом жіночого здоров’я є баланс між рівнями естрогену та прогестерону.
За низького рівня прогестерону виникає домінування естрогену, це спричиняє передменструальний синдром та різні проблеми під час менструації.
Саме збалансоване харчування може нормалізувати рівень цих гормонів в організмі.
Як правильно харчуватися
Організм повинен ефективно виводити естроген через печінку та кишківник. Щоб це було можливим, слід уникати надмірного вживання ліків та алкоголю.
Відновленню клітин печінки сприяє вживання хрестоцвітів: цвітної капусти чи броколі.
Ферментовані продукти, як-от кефір, квашені овочі чи комбуча, будуть основою для розвитку корисних бактерій у кишківнику.
– Різноманітність мікробіому пов’язують із довголіттям і міцним здоров’ям, він допомагає оптимізувати вісь кишківник-мозок, – пояснює лікар.
Варто уникати ультраоброблених продуктів. Їжа з високим вмістом цукру та солі посилює запальні процеси та знижує синтез прогестерону.
Експерт рекомендує встановити вікно для прийому їжі, яке закінчуватиметься близько 18:00. Це допоможе підтримувати здоровий рівень цукру в крові та поліпшить якість сну.
Субклінічний дефіцит магнію може викликати безсоння. Прийом магнію перед сном покращить його якість.
– Щоб збільшити шанси добре виспатися, рекомендовано приймати перед сном гліцинат або бісгліцинат магнію, – радить експерт.
Ці рекомендації спрямовані на збереження гормонального балансу, тому важливо консультуватися з фахівцем, щоб визначити індивідуальну необхідність.
Джерело: Олег Швець