Грибний сезон у розпалі, тому у МОЗ звернулися до любителів тихого полювання з проханням дотримуватися простих рекомендацій.
Як уникнути отруєння грибами:
- не збирайте дуже молоді чи старі гриби, бо їх легко сплутати з отруйними;
- не варто збирати їх біля доріг чи виробництва;
- готуйте протягом одного дняп після збору;
- не куштуйте сирих;
- не купуйте на стихійних ринках;
- гриби не можна їсти вагітним, дітям до 12 років та людям похилого віку.
Читайте: Гриби покращують пам’ять у похилому віці
Зараз дивляться
Симптоми отруєння грибами:
- перші ознаки можуть виникнути через 30 хвилин – це нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- слабкий пульс;
- задуха та судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- галюцинації та марення.
Важливо! Симптоми можуть з’явитися навіть через кілька днів після вживання грибів.
Перша допомога при отруєнні грибами до приїзду швидкої:
- промити шлунок великою кількістю води;
- випити адсорбенти (препарати, що поглинають токсини);
- не вживати алкоголь та молочні продукти – це пришвидшить всмоктування токсинів;
- бажано лягти у ліжко і багато не рухатись.
До речі, на Закарпатті вирощують елітні азіатські гриби шиїтаке. Вони дуже смачні, екологічно чисті та цілющі.