Без цукру: для кого корисні, а для кого шкідливі натуральні і штучні підсолоджувачі

мед, чайні ложки
Джерело: Pixabay

Цукрозамінники – природні, і штучні, які використовуються замість звичайного столового цукру, щоб зробити їжу і напої кориснішими, насправді можуть завдати шкоди здоров’ю.

Таких невтішних висновків дійшли численні дослідники.

Можна сперечатися, наприклад, щодо безпечності натуральних підсолоджувачів, але всі цукрозамінники точно жодним чином не впливають на контроль ваги тіла і точно не убезпечують від цукрового діабету, на що багато хто сподівається.

Зараз дивляться

Що вважається натуральним замінником цукру

Природні замінники цукру – нектари, кленовий сироп, стевія тощо – часто рекламують як більш здорові варіанти простого цукру чи штучних його замінників.

Проте фахівці все ж ставлять під сумнів натуральність цих речовин, оскільки всі вони так чи інакше проходять обробку – теплову чи іншу.

Єдине, з чим можна погодитися, так це з тим, природні підсолоджувачі здебільшого є безпечними. Проте це не додає їм корисності.

Ці речовини не містять клітковини, поліфенолів, вітамінів або мінералів.

Стосовно меду, який теж вважається природним підсолоджувачем і містить чимало корисних речовин, можна сказати таке.

Мед і цукор схожі за поживною цінністю, організм однаково переробляє їх на глюкозу та фруктозу. Отже, надмірне споживання меду може призвести до таких самих “цукрових” проблем зі здоров’ям: до карієсу, надмірної ваги та підвищеного рівня тригліцеридів (розглядається як ризик серцево-судинних хвороб).

Штучні замінники цукру – користь і шкода

Штучні замінники цукру можуть бути виготовлені як із синтетичних речовин, так і з природних джерел (з рослин, для прикладу).

Такі замінники надзвичайно солодкі та майже не містять калорій. Вони широко використовуються в оброблених харчових продуктах (безалкогольних напоях, випічці, цукерках, джемах, та молочних продуктах).

На відміну від цукру, вони справді не підвищують рівень глюкози в крові, але мають, як і всі хімічні речовини, безліч побічних ефектів.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує не використовувати нецукрові підсолоджувачі для контролю ваги або зниження ризику неінфекційних захворювань.

Винятком для цієї рекомендації є люди, які вже мають цукровий діабет. Для них штучні замінники цукру – вихід з положення, оскільки ці речовини справді не підвищують рівня цукру в крові.

Проте й діабетикам слід вживати їх обмежено, з обережністю.

Найкращий варіант – контролювати солодощі у своєму щоденному меню. ВООЗ рекомендує не більше 10 чайних ложок доданого цукру на добу.

Жоден з цукрозамінників не є універсальним диво-засобом, і здорове харчування – це насамперед збалансований раціон.

Джерело: Центр громадського здоров’я

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка