Сімейна лікарка, терапевт Людмила Сердюк у коментарі Фактам ICTV розповіла про продукти, які сприяють виробленню гормону щастя і таким чином допомагають нам подолати стрес та його наслідки.
– Зазначу, що те, що ми їмо, може робити нас як щасливими, так і не дуже. Навіть без впливу зовнішніх чинників. Усе залежить від ступеня корисності продуктів, які ми відправляємо до рота, – зазначила лікарка.
За словами медика, є низка продуктів, які здатні дарувати нам оптимізм і допомагають щонайменше не сумувати.
Хурма + апельсини
Саме яскравий, життєрадісний колір цих фруктів є запорукою того, що наш настрій підніметься на пару позначок. Проте помаранчевий колір не лише тішить око, а й є свідченням наявності в солодких соковитих плодах природних антиоксидантів, які відіграють важливу роль у боротьбі зі стресом.
Найщасливіший сир
За словами Людмили Сердюк, практично всі тверді сири сприяють виробленню гормону щастя – ендорфіну. А все завдяки наявності в їхньому складі білка і цінних амінокислот – триптофану і L-фенілаланіну. Лідером серед сирів у цьому сенсі вчені визнали старий добрий рокфор.
Зелене листя
Для підтримання стабільності нашої нервової системи дуже важлива листова зелень через наявність у ній фолієвої кислоти, яку вчені пов’язують із поліпшенням настрою. А магній, який також присутній у зеленому листі, приводить наш душевний стан у рівновагу та спокій.
Банани
Дуже важливим компонентом бананів є вітамін В6, який сприяє виробленню серотоніну. Як відомо, саме добавки з вітаміном В6 лікарі часто виписують пацієнтам, які страждають нападами депресії.
Жирна морська риба
Визнаним у всьому світі допоміжним засобом для лікування клінічної депресії є кислота омега-3, яка міститься в жирній морській рибі – скумбрії, лососі, тунці. Плюс у цих дарах моря чимала кількість вітаміну В12, який стимулює вироблення гормону задоволення і насолоди – серотоніну.