Чайний гриб — це чудовий спосіб урізноманітнити раціон смачним напоєм, який можна легко приготувати в домашніх умовах.
Чим корисний чайний гриб для організму та які є протипоказання – на Фактах ICTV.
У чому користь і шкода чайного гриба
Чайний гриб — це ферментований напій, що виготовляється шляхом бродіння підсолодженого чаю, спеціальних бактерій і дріжджів.
На його основі готують комбучу — напій з приємним кисло-солодким присмаком, який сьогодні дуже популярний серед прихильників здорового способу життя. І недарма.
Чайний гриб є природним джерелом пробіотиків, які сприяють здоровій мікрофлорі кишківника. Пробіотики допомагають підтримувати баланс між корисними та шкідливими бактеріями, що покращує травлення і зміцнює імунітет.
Завдяки вмісту глюкуронової кислоти чайний гриб здатний ефективно прибирати з організму токсини, що полегшує роботу печінки.
Чайний гриб багатий на антиоксиданти, які борються з вільними радикалами, що пошкоджують клітини та викликають запальні процеси.
Регулярне вживання цього напою зміцює імунітет, знижує ризик хронічних захворювань, особливо під час активізації сезонних вірусів.
Крім того, вітамін С, вітаміни групи B, амінокислоти та ферменти допомагають боротися зі стресом, підвищують рівень енергії та сприяють хорошому самопочуттю.
Кому не бажано пити чайний гриб
Надмірне вживання чайного гриба може спричинити розлади травлення, зокрема здуття живота, газоутворення або діарею. Це пов’язано з високим вмістом кислот та ферментів.
У людей з підвищеною кислотністю шлунка або гастритом вживання напою може призвести до загострення симптомів хвороби.
Крім того, чайний гриб може взаємодіяти з деякими лікарськими препаратами, особливо з антибіотиками. Тому перед тим як пити його, варто проконсультуватися з лікарем.
Джерело: Healthline