Вівсянка може перетворитися на досить ризиковану страву, якщо до неї додадуть сухофрукти.
Цей висновок швейцарських дієтологів багатьох здивує і збентежить. Однак пояснення цілком зрозуміле й аргументоване.
Як покращити смак вівсянки
Вівсяна каша – популярний сніданок у більшості родин, її збагачують смаками та користю за допомогою безлічі смачних домішок – від насіння та горіхів до меду та ягід.
Вівсяна каша містить 70% вуглеводів, 15% білків, багата на ненасичені жирні кислоти, вітаміни B1, B9 і K, а також на магній, залізо і цинк. У вівсяних пластівцях також багато клітковини, бета-глюканів, які можуть навіть знизити рівень холестерину.
Тож тим, хто вранці перетворює вівсяні пластівці на кашу, дієтологи радять для смаку, користі та поживності додавати до вівсянки фрукти та йогурт, мед, ягоди, горіхи, насіння. Вибір величезний.
Тільки не сухофрукти
На цьому наголошують швейцарські дієтологи, хоча вони й погоджуються, що з чорносливом, курагою, родзинками, інжиром і фініками вівсянка, безперечно, буде смачнішою. Але чи кориснішою?
Сухофрукти містять набагато більше калорій і цукру, порівняно зі свіжими ягодами, виноградом чи фруктами. Адже вся рідина видаляється під час обробки.
– Отже, якщо ви їсте багато сухофруктів із вівсянкою, то споживаєте, навіть без додаткового підсолоджування, значно більше цукру, – застерігають дієтологи.
У результаті підвищується рівень цукру в крові, виникає потяг до солодкого. Для декого перспективи діабету вже маячать на горизонті.
Якщо все ж хочеться підсолодити вівсянку, не використовуючи цукру, посипте пластівці невеликою кількістю кориці.
Цей інгредієнт низькокалорійний і не впливає на рівень цукру в крові.

Джерело: Fit for Fun