Мікробіологиня, кандидатка біологічних наук Олена Лівінська на майданчику популярного онлайн-ресурсу доказової медицини Бережи себе розповіла про користь гарбуза та страви, які можна приготувати з цього дивовижного дару природи.
Відмінне джерело вітаміну А
– Неодмінною характеристикою гарбуза є його яскравий помаранчевий колір. Таким його робить бета-каротин – попередник вітаміну А. Він перетворюється на цей вітамін у кишечнику, – пояснила експертка.
За словами фахівця, з’їсти одну страву з гарбуза означає отримати 1-2-денні норми вітаміну А, який важливий для зору, сприяє нормальній роботі імунної системи, потрібен для підтримання здоров’я шкіри та слизових, нормального метаболізму заліза.
Мікробіологиня зазначила, що гарбуз містить також вітамін С і калій, клітковину та повільні вуглеводи, які не дають нам швидко зголодніти.
Чим корисне гарбузове насіння
Олена Лівінська стверджує, що за своїм нутрієнтним складом насіння гарбуза – справжній суперфуд. Значною мірою завдяки високому вмісту цинку. Більше цинку, ніж гарбузове насіння, містять лише устриці та м’ясо крабів.
Мікробіологиня пояснила, що цинк відіграє важливу роль у підтримці в нормальному стані шкіри, нігтів і кісток, а також когнітивної функції мозку.
Навіщо нам магній
А ще, за словами експертки, гарбузове насіння – абсолютний лідер за вмістом магнію серед усіх продуктів у нашому раціоні.
Магній є кофактором (активатором) понад 300 ферментів, що регулюють різноманітні біохімічні перетворення в організмі людини, і важливий для нормальної роботи нервової системи, здорового метаболізму й синтезу білків.
За словами Олени Лівінської, гарбузове насіння також супербагате на марганець і фосфор, містить багато білків і клітковини, а ще заліза і деяких вітамінів групи В.
Що готувати з гарбуза та насіння
Гарбузові каші та супи-пюре можна готувати солодкими або додати перцю, часнику чи імбиру. Добре смакує такий суп із мускатним горіхом. Гарбуз чудово поєднується з м’ясними стравами та салатами. Його можна натерти або нарізати кубиками і трохи потушкувати.
Гарбуз може доповнити один із численних варіантів ранкового омлету. У поєднанні з сиром або зеленню він зробить сніданок більш повноцінним, збагативши його повільними вуглеводами, мінералами та клітковиною.
Десерти
Гарбуз має невисоку калорійність і приємний солодкуватий смак. Це робить його ідеальним компонентом для різних десертів, зокрема випічки. Використання гарбуза не лише сприяє збагаченню цінними нутрієнтами, а й дає змогу суттєво знизити в десерті вміст доданих цукрів.
Експерт також нагадала, що гарбузове насіння є чудовим високобілковим перекусом, який не потребує особливих умов зберігання.
Джерело: Бережи себе