Джерело здоров’я та енергії: чому такий корисний гарбуз і чим цінне його насіння

гарбуз
Джерело: Depositphotos

Мікробіологиня, кандидатка біологічних наук Олена Лівінська на майданчику популярного онлайн-ресурсу доказової медицини Бережи себе розповіла про користь гарбуза та страви, які можна приготувати з цього дивовижного дару природи.

Відмінне джерело вітаміну А

– Неодмінною характеристикою гарбуза є його яскравий помаранчевий колір. Таким його робить бета-каротин – попередник вітаміну А. Він перетворюється на цей вітамін у кишечнику, – пояснила експертка.

За словами фахівця, з’їсти одну страву з гарбуза означає отримати 1-2-денні норми вітаміну А, який важливий для зору, сприяє нормальній роботі імунної системи, потрібен для підтримання здоров’я шкіри та слизових, нормального метаболізму заліза.

Зараз дивляться

Мікробіологиня зазначила, що гарбуз містить також вітамін С і калій, клітковину та повільні вуглеводи, які не дають нам швидко зголодніти.

Чим корисне гарбузове насіння

Олена Лівінська стверджує, що за своїм нутрієнтним складом насіння гарбуза – справжній суперфуд. Значною мірою завдяки високому вмісту цинку. Більше цинку, ніж гарбузове насіння, містять лише устриці та м’ясо крабів.

Мікробіологиня пояснила, що цинк відіграє важливу роль у підтримці в нормальному стані шкіри, нігтів і кісток, а також когнітивної функції мозку.

Навіщо нам магній

А ще, за словами експертки, гарбузове насіння – абсолютний лідер за вмістом магнію серед усіх продуктів у нашому раціоні.

Магній є кофактором (активатором) понад 300 ферментів, що регулюють різноманітні біохімічні перетворення в організмі людини, і важливий для нормальної роботи нервової системи, здорового метаболізму й синтезу білків.

За словами Олени Лівінської, гарбузове насіння також супербагате на марганець і фосфор, містить багато білків і клітковини, а ще заліза і деяких вітамінів групи В.

Що готувати з гарбуза та насіння

Гарбузові каші та супи-пюре можна готувати солодкими або додати перцю, часнику чи імбиру. Добре смакує такий суп із мускатним горіхом. Гарбуз чудово поєднується з м’ясними стравами та салатами. Його можна натерти або нарізати кубиками і трохи потушкувати.

Гарбуз може доповнити один із численних варіантів ранкового омлету. У поєднанні з сиром або зеленню він зробить сніданок більш повноцінним, збагативши його повільними вуглеводами, мінералами та клітковиною.

Десерти

Гарбуз має невисоку калорійність і приємний солодкуватий смак. Це робить його ідеальним компонентом для різних десертів, зокрема випічки. Використання гарбуза не лише сприяє збагаченню цінними нутрієнтами, а й дає змогу суттєво знизити в десерті вміст доданих цукрів.

Експерт також нагадала, що гарбузове насіння є чудовим високобілковим перекусом, який не потребує особливих умов зберігання.

Джерело: Бережи себе

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка