Медики і дієтологи застерігають, якщо яйця варяться понад 10 хв, у них утворюються речовини, що сприймаються організмом як токсини.
Жовток позеленів – не їжте яйце
Не всі знають, що зеленуватий наліт на жовтку круто звареного яйця свідчить, що в ньому утворилися токсичні речовини.
– Хоча поки не повідомлялося про жертви внаслідок вживання переварених яєць, краще їх не їсти, – вважає експертка, дієтологиня Ліза Стіл.
Вона пояснила, що під час варіння яєць з білка виділяється сірководень. Чим довше вариться яйце і чим міцнішою стає шкарлупка, тим більше сірководень насичує жовток, бо не може вийти назовні.
Яєчний жовток містить залізо, і коли це залізо зустрічається з газоподібним сірководнем, воно утворює сульфід заліза, який надає жовтку зеленуватого забарвлення.
Чим більше сульфіду заліза, тим товщий зелений наліт.
А сульфід заліза – речовина, що несе в собі потенційну небезпеку для людського організму, зокрема для чоловічої потенції.
Токсини, що утворюються під час тривалої теплової обробки яєць, можуть також призвести до розладу шлунка і навіть до задухи в деяких людей.
Експертка радить не варити яйця понад 10 хв – вони стануть крутими вже через 7-9 хв.
Джерело: Times of India