Команда вчених Німецького діабетичного центру (DDZ) під час дослідження з’ясувала, якщо в раціоні сніданку традиційні яйця замінити жменею горіхів, це може знизити ризик серцево-судинних захворювань, основної причини серцевих нападів, на 17%.
Вибір на користь горіхів
Ба більше, як зазначають дослідники, вибір на користь горіхів також знизив ризик розвитку діабету на 18% і ранньої смерті на 15%. Щоб отримати всі ці переваги для здоров’я, вчені пропонують замінити яйця на приблизно 25-27 г горіхів.
Водночас наголошується, дослідники не дійшли висновку, що яйця слід повністю виключити зі свого раціону як шкідливі для серця. Багато експертів зауважують, що необхідні додаткові докази, щоб зробити будь-які висновки про їхнє споживання.
Аналіз модних продуктів
У цьому дослідженні вчені провели аналіз і деяких модних продуктів, дійшовши висновку, що результати не засвідчили жодної користі від заміни, наприклад, риби та морепродуктів, на рослинні варіанти.
Крім того, не було також жодних підтверджень і того, що заміна молочних продуктів може знизити ризик серцево-судинних захворювань.
М’ясо – особливий випадок
А ось щодо м’яса, то результати показали, що у людей, які замінили 50 г обробленого м’яса (еквівалент ковбаси) на бобові, сочевицю, нут або квасолю, ризик серцево-судинних захворювань був на 23% нижчим.
Понад те, ризик впав до 27%, якщо вони з’їдали від 28 до 50 г горіхів замість обробленого м’яса.
Джерело: BMC Medicine