Нове дослідження, яке охопило дані 52 247 учасників Данського інституту дослідження раку і здоров’я, виявило, що споживання нітратів рослинного походження знижує ризик смертності від серцево-судинних захворювань і раку.
Нітрати: користь і шкода
Нітрати, які містять овочі, м’ясо та питна вода, є предметом тривалих суперечок через вплив на здоров’я. Останні дослідження свідчать, що нітрати можуть відігравати важливу роль у запобіганні серцево-судинних захворювань, деменції та діабету.
Проте дехто з науковців вважає, що їжа з нітратами здатна спровокувати рак. Одна з авторів нового дослідження Ніколя Бондонно провела експеримент, який показав, як нітрати змінюються в організмі.
Наприклад, через утворення оксиду азоту, який покращує кровотік, знижує кров’яний тиск і підтримує загальний стан серцево-судинної системи.
Але нітрати можуть також утворювати нітрозоміни, тобто канцерогенні сполуки, пов’язані з розвитком раку.
– Антиоксидантні сполуки в овочах підштовхують нітрати до першого шляху, – стверджує Ніколя Бондонно.
Тож результат дослідження показав, що рослинні нітрати можуть позитивно впливати на здоров’я, тоді як нітрати з інших джерел, зокрема з м’яса напівфарбрикатів, потенційно шкідливі.
Джерело: РubМed