Фото Поради

Квасоля: користь, шкода і кому не можна їсти квасолю

Квасоля користь, кому не можна їсти квасолю та інше ще цікавіше

Квасоля завдяки своєму багатому складу посідає важливе місце в раціоні багатьох українців. Вона не лише корисна для здоров’я, але й має лікувальні властивості, проте вживати її потрібно обережно. Чому так – читайте в матеріалі.

Квасоля: користь

Квасоля містить багато поживних речовин, які роблять її надзвичайно корисною для організму. До її складу входять:

  • Макроелементи: кальцій, калій, магній, фосфор.
    Мікроелементи: залізо, мідь, йод, цинк, фтор.
    Вітаміни: А, В (В1, В2, В6), С, Е, РР, К.
    Білок: до 25% складу. За своїм складом білок квасолі подібний до тваринного, і засвоюється організмом на 70-80%.

Боби насичують організм енергією, сприяють зміцненню імунітету та покращують обмін речовин. Її споживання допомагає виводити токсини, очищати кишківник і знижувати рівень холестерину.

Квасоля: користь для жінок

Особливе місце квасоля займає в жіночому раціоні завдяки своїм властивостям:

Зараз дивляться
  • Антиоксиданти в складі квасолі сприяють захисту клітин від старіння.
  • Завдяки вітамінам А і Е, квасоля сприяє регенерації шкіри, а також зміцнює волосся.
  • Продукт містить фолієву кислоту, яка важлива для репродуктивної системи жінок.
  • Клітковина та низький глікемічний індекс роблять квасолю ідеальним вибором для тих, хто прагне скинути зайву вагу.

Що лікує квасоля

Квасоля використовується як додатковий засіб під час лікування багатьох захворювань:

  • Серцево-судинні хвороби. Калій і магній зміцнюють серце та знижують ризик гіпертонії.
  • Цукровий діабет. Завдяки аргініну, що має інсуліноподібну дію, квасоля сприяє зниженню рівня цукру в крові.
  • Захворювання нирок. Відвари з квасолі використовуються для лікування набряків та очищення сечового міхура.
  • Хвороби нервової системи. Страви з квасолі заспокоюють нерви, допомагають боротися з перевтомою та стресом.
  • Інфекційні хвороби. Високий вміст заліза підвищує опірність організму до інфекцій.

Кому не можна їсти квасолю

Сирі бобові небезпечні через токсичну речовину – гемаглютинін, яка може викликати отруєння.

Квасоля протипоказана за:

  • гастриту з підвищеною кислотністю;
  • виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки;
  • панкреатиту та холециститу;
  • подагри та нефриту.

Літнім людям рекомендується обмежити вживання квасолі через знижену ферментативну активність.

Щоб зменшити газоутворення, страви з квасолі варто поєднувати з кропом, тмином або іншими спеціями, які сприяють травленню.

Джерело: tdmu.edu.ua

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Теги
Поради
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка