Квасоля завдяки своєму багатому складу посідає важливе місце в раціоні багатьох українців. Вона не лише корисна для здоров’я, але й має лікувальні властивості, проте вживати її потрібно обережно. Чому так – читайте в матеріалі.
Квасоля: користь
Квасоля містить багато поживних речовин, які роблять її надзвичайно корисною для організму. До її складу входять:
- Макроелементи: кальцій, калій, магній, фосфор.
Мікроелементи: залізо, мідь, йод, цинк, фтор.
Вітаміни: А, В (В1, В2, В6), С, Е, РР, К.
Білок: до 25% складу. За своїм складом білок квасолі подібний до тваринного, і засвоюється організмом на 70-80%.
Боби насичують організм енергією, сприяють зміцненню імунітету та покращують обмін речовин. Її споживання допомагає виводити токсини, очищати кишківник і знижувати рівень холестерину.
Квасоля: користь для жінок
Особливе місце квасоля займає в жіночому раціоні завдяки своїм властивостям:
- Антиоксиданти в складі квасолі сприяють захисту клітин від старіння.
- Завдяки вітамінам А і Е, квасоля сприяє регенерації шкіри, а також зміцнює волосся.
- Продукт містить фолієву кислоту, яка важлива для репродуктивної системи жінок.
- Клітковина та низький глікемічний індекс роблять квасолю ідеальним вибором для тих, хто прагне скинути зайву вагу.
Що лікує квасоля
Квасоля використовується як додатковий засіб під час лікування багатьох захворювань:
- Серцево-судинні хвороби. Калій і магній зміцнюють серце та знижують ризик гіпертонії.
- Цукровий діабет. Завдяки аргініну, що має інсуліноподібну дію, квасоля сприяє зниженню рівня цукру в крові.
- Захворювання нирок. Відвари з квасолі використовуються для лікування набряків та очищення сечового міхура.
- Хвороби нервової системи. Страви з квасолі заспокоюють нерви, допомагають боротися з перевтомою та стресом.
- Інфекційні хвороби. Високий вміст заліза підвищує опірність організму до інфекцій.
Кому не можна їсти квасолю
Сирі бобові небезпечні через токсичну речовину – гемаглютинін, яка може викликати отруєння.
Квасоля протипоказана за:
- гастриту з підвищеною кислотністю;
- виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки;
- панкреатиту та холециститу;
- подагри та нефриту.
Літнім людям рекомендується обмежити вживання квасолі через знижену ферментативну активність.
Щоб зменшити газоутворення, страви з квасолі варто поєднувати з кропом, тмином або іншими спеціями, які сприяють травленню.

Джерело: tdmu.edu.ua
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.