Чому взимку ж наш організм надає перевагу пирогам та печиву? Дієтологи пояснили, з чим це пов’язано.
Головні причини
Еволюційна адаптація. У холодну пору року організм схильний накопичувати підшкірний жир для виживання в умовах голоду.
Світловий режим. Короткий зимовий день може призвести до сезонного афективного розладу, що активізує бажання споживати більше їжі з високим вмістом вуглеводів та цукру. Це пов’язано з виробленням інсуліну, який допомагає клітинам ефективніше використовувати глюкозу та досягати рівня нейромедіаторів, серотоніна та дофаміна, що покращують настрій та бадьорять мозок.
Вплив тепла. Харчовий термогенез, тобто витрата енергії на перетравлення їжі, сприяє зігріванню. Та не обов’язково їсти саме солодку їжу – найбільший ефект мають білкові продукти.
Як зменшити потяг до солодощів у зимовий період
Снідайте та не пропускайте прийомів їжі, включіть до раціону рослинну та білкову їжу, гуляйте та займайтеся регулярно спортом.
Крім того, важливо виділити час на відпочинок та сон. Якщо виникає нестримне бажання з’їсти щось солоденьке, спробуйте відволіктися, зайнятися фізичною активністю або звернутися по допомогу до психолога, особливо якщо є ознаки сезонного афективного розладу.