Морозиво не охолоджує, а навпаки: експерти пояснили, як харчуватися під час спеки

морозиво
Джерело: Depositphotos

Експерти Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) МОЗ України пояснили, як правильно харчуватися під час сильної спеки, щоб полегшити свій стан.

– За даними Укргідрометцентру, 14 липня метеорологи зафіксували три температурні рекорди. Один із них – максимальна температура повітря, яка сягнула 35,9°С, що на 2,7°С вище за попередній рекордний показник 1951 року, – ідеться в повідомленні.

Оскільки спека триває, багатьом із нас було б корисно дізнатися, чим можна харчуватися за таких високих температур, щоб почуватися добре. Фахівці ЦГЗ зібрали вам основні поради.

Пийте достатньо рідини

Намагайтеся вживати звичайну питну воду для запобігання зневодненню та поліпшення терморегуляції. Регулярно пийте воду протягом дня, навіть якщо не відчуваєте спраги.

Зараз дивляться

Уникайте солодких газованих напоїв та алкоголю – вони можуть сприяти зневодненню через їхню сечогінну дію та маскування спраги.

Обирайте легку їжу

Легка їжа не створює додаткового навантаження на травну систему і містить багато води. Хорошим варіантом стануть овочі, фрукти, салати та нежирні білкові страви.

Це дасть змогу знизити теплове навантаження на організм і допоможе запобігти нестачі рідини. Пам’ятайте про охолоджувальні продукти, такі як огірки, кавун, диня і м’ята.

Їжте меншими порціями, але частіше

Такий режим харчування допомагає підтримувати необхідний рівень енергії та запобігає перевантаженню травної системи.

Уникайте важкої та жирної їжі

Уникайте їжі, яка потребує більше енергії для перетравлення і за певних умов може підвищити ризик теплового удару.

Те саме стосується додавання до їжі спецій, що сприяють підвищенню внутрішньої температури – червоний перець, чорний перець, імбир, часник тощо. Їх споживання підвищує температуру тіла та посилює потовиділення, що під час спеки значно збільшує ризик перегріву.

Зменште споживання солі

А також відмовтеся від перероблених продуктів (ковбасних виробів, закруток, хлібобулочних). Надмірна кількість солі може призводити до затримки рідини в організмі та порушення водно-сольового балансу, який організму важко підтримувати під час спеки.

Морозиво

Морозиво і заморожений лід, за словами експертів, можуть здатися очевидним вибором, коли хочеться охолодитися, але початковий ефект охолодження може бути короткочасним.

Річ у тім, що вживання будь-якої їжі призводить до підвищення температури, оскільки процес травлення є тепловидільним.

Швидке охолодження, спричинене холодною їжею та напоями, призводить до надмірного компенсаторного підвищення внутрішньої температури. Тобто після порції морозива ви можете ще гірше переносити спеку.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка