29 жовтня у США щорічно відзначають Національний день вівсянки. Це жовтневе свято про улюблену багатьма вівсянку.
Ця чудова каша завоювала серця не тільки завдяки своїй поживній цінності та простоті приготування.
Ми впевнені, що мадам вівсянка – це не просто ранкова каша. Це цілий світ для творчості на кухні! Отже, усе цікаве та корисне про вівсянку – читайте в нашому матеріалі.
Зараз дивляться
Національний день вівсянки: цікаві факти
- Вівсянка з’явилася ще в Стародавньому Римі, однак використовувалася більше як корм для тварин. У їжу люди її почали використовувати в Середньовічній Європі, а в США популярність прийшла лише на початку 19 століття.
- Вона є справжнім джерелом клітковини та білка. Вона містить особливий вид розчинної клітковини – бета-глюкан, який допомагає знижувати рівень холестерину та підтримувати здоров’я серця.
- Вівсянка відмінно підходить для початку дня, оскільки повільно вивільняє енергію, забезпечуючи тривале насичення. Завдяки цьому вона є незамінною для спортсменів і людей з активним способом життя.
- З вівса виготовляють борошно, яке має заспокійливі властивості, тому його часто додають у косметичні засоби по догляду за шкірою.
Що приготувати з вівсянки, окрім каші
- Енергетичні батончики. Змішайте вівсянку з горіхами, сухофруктами, медом та горіховим маслом, сформуйте батончики та запечіть у духовці. Виходить корисний перекус.
- Вівсяні панкейки з бананом. Змішайте вівсяне борошно з яйцями, натуральним йогуртом і бананом для ніжного та поживного тіста. Обсмажте на сковороді в невеликій кількості олії, і панкейки готові.
- Хліб з вівсяним борошном. Додавайте вівсянку в тісто для будь-яких хлібобулочних виробів. Це надасть випічці особливого смаку, текстури, і, звісно, користі.
- Вівсяний супергарнір. Змішайте вівсяну кашу з вареним яйцем чи меленим вареним м’ясом, додайте трохи тертого сиру та нарізаної зелені – виходить чудовий варіант для сніданку або легкої вечері.
Варто знати, що вівсянка буває різною. Наприклад, цілозернові вівсяні пластівці проходять мінімальну обробку, тому вважаються найкориснішими – це ті, які треба довго варити. Вівсянка швидкого приготування дуже універсальна, але через додаткову обробку має нижчий вміст корисних речовин.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.