Команда китайських дослідників знайшла найкращий спосіб приготування броколі, під час якого зберігається максимум корисних речовин.
Результати наукового експерименту було опубліковано в Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Цінність броколі
Останніми роками броколі набуває шаленої популярності завдяки високому вмісту сульфорафану, потужному антиоксиданту, який допомагає знижувати ризик розвитку хронічних захворювань, контролює рівень цукру в крові, сприяє виведенню токсинів та захищає клітини від пошкоджень.
Але вчені виявили, що звичайні методи приготування овочу, зокрема відварювання та розігрівання в мікрохвильовій печі навіть протягом кількох хвилин, вкрай знижують цінність поживних речовин, що входять до складу броколі. Оскільки вона надчутлива до термообробки.
Гастрономічний експеримент
Дослідники подрібнили броколі на шматочки завдовжки 2 мм, а потім розділили зразки на три групи. Першу залишили у сирому вигляді, другу обсмажили чотири хвилини відразу після нарізання, а третю тримали сирою 90 хв, а тільки потім готували у такий самий спосіб, що і попередню.
За результатами експерименту, нщоб активувати ферменти (наприклад, мірозиназу, яка перетворює глюкозинолати на сульфорафан), необхідно подрібнити овоч та залишити його на 90 хв.
Броколі, яку відразу обсмажили, містила в 2,8 рази менше сульфорафану, ніж та, яку залишили на півтори години ферментуватися перед приготуванням.
Тож оптимальний спосіб приготування броколі – це нарізати, почекати щонайменше 30 хв і лише потім обсмажити.
Джерело: Science Alert