Найбільш корисний спосіб: вчені розкрили cекрет приготування броколі

броколі, капуста
Джерело: Unsplash

Команда китайських дослідників знайшла найкращий спосіб приготування броколі, під час якого зберігається максимум корисних речовин.

Результати наукового експерименту було опубліковано в Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Цінність броколі

Останніми роками броколі набуває шаленої популярності завдяки високому вмісту сульфорафану, потужному антиоксиданту, який допомагає знижувати ризик розвитку хронічних захворювань, контролює рівень цукру в крові, сприяє виведенню токсинів та захищає клітини від пошкоджень.

Зараз дивляться

Але вчені виявили, що звичайні методи приготування овочу, зокрема відварювання та розігрівання в мікрохвильовій печі навіть протягом кількох хвилин, вкрай знижують цінність поживних речовин, що входять до складу броколі. Оскільки вона надчутлива до термообробки.

Гастрономічний експеримент

Дослідники подрібнили броколі на шматочки завдовжки 2 мм, а потім розділили зразки на три групи. Першу залишили у сирому вигляді, другу обсмажили чотири хвилини відразу після нарізання, а третю тримали сирою 90 хв, а тільки потім готували у такий самий спосіб, що і попередню.

За результатами експерименту, нщоб активувати ферменти (наприклад, мірозиназу, яка перетворює глюкозинолати на сульфорафан), необхідно подрібнити овоч та залишити його на 90 хв.

Броколі, яку відразу обсмажили, містила в 2,8 рази менше сульфорафану, ніж та, яку залишили на півтори години ферментуватися перед приготуванням.

Тож оптимальний спосіб приготування броколі – це нарізати, почекати щонайменше 30 хв і лише потім обсмажити.

Джерело: Science Alert

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка