Шкірка гранату має речовини, що дозволяють боротися з окисним стресом, зміцнюють серцево-судинну систему, знижують тиск, підтримують здоровий мікробіом кишківника, роблять шкіру сяючою.
Про користь і цілющі властивості гранатових зерен та гранатового соку хоч трохи знає кожен. А от грубу шкірку плода зазвичай без роздумів викидають у смітник. А даремно.
Дієтологиня з Індії Авні Каул запевняє, що яскраві червоні гранатові шкірки також є джерелом антиоксидантів. І не лише їх.
Дивовижні властивості гранатової шкірки
– Шкірка граната, як і сам фрукт, містить низку корисних сполук, – говорить дієтологиня.
У гранатових шкірках багато антиоксидантів, включаючи поліфеноли та флавоноїди. Ці компоненти допомагають нейтралізувати шкідливі вільні радикали в організмі, зменшуючи окислювальний стрес і запалення, зокрема й хронічне.
Гранатові шкірки можуть допомогти знизити артеріальний тиск, рівень холестерину та покращити загальний стан серця.
А ще вони здатні захищати від пошкодження ультрафіолетовими (УФ) променями шкіру, сприяючи виробленню колагену.
– Тож не дивно, що деякі засоби догляду за шкірою містять екстракти граната, зокрема і його шкірки, – говорить Каул.
Шкірки граната містять харчові волокна, які допомагають регулювати випорожнення та підтримують здоровий мікробіом кишківника.
Як заготовляти гранатові шкірки
Авні Каул радить найпростіший спосіб – зробити із висушеної шкірки порошок.
Дієтологиня підкреслює, що сушити шкірку треба протягом 2-3 днів у місці, куди не дістають прямі сонячні промені.
Повністю висушену шкірку треба змолоти блендером чи кавомолкою у порошок. Зберігають його у щільно закритому посуді за кімнатної температури.
Порошок можна додавати у чай, смузі, каші, салати, рагу.
Джерело: Health Shots