Команда вчених одного з найстаріших і найбільших медичних комплексів Нью-Йорка Sinai Health під час дослідження виявила життєво важливу інформацію щодо взаємозв’язку між рівнем інсуліну після їжі та довгостроковим здоров’ям серця й обміну речовин.
Таким чином дослідники спростували уявлення про те, що сплеск інсуліну після прийому їжі – це погано. Навпаки, це може бути індикатором майбутнього доброго здоров’я.
Що викликало занепокоєння
Зазвичай рівень інсуліну підвищується після їжі, щоб допомогти контролювати рівень цукру в крові. Однак викликає занепокоєння те, чи може швидке підвищення рівня інсуліну після їжі призвести до погіршення здоров’я.

Дехто вважає, що сплеск інсуліну, особливо після вживання вуглеводів, сприяє збільшенню ваги та розвитку резистентності до інсуліну. Це відбувається, коли клітини організму погано реагують на інсулін, що ускладнює контроль рівня цукру в крові та збільшує ризик розвитку діабету II типу.
Однак, за словами вчених, наука недостатньо переконлива, щоб підтримати цю думку. Більшість досліджень на цю тему або проводилися протягом короткого періоду часу, або ґрунтувалися на ізольованих вимірах інсуліну, які неадекватні і можуть вводити в оману.
Як проходило дослідження
У дослідженні брали участь молоді матері, оскільки резистентність до інсуліну, що виникає під час вагітності, дає змогу визначити у них майбутній ризик розвитку діабету II типу.
Загалом 306 учасниць були набрані під час вагітності в період з 2003 до 2014 року і пройшли комплексне кардіометаболічне тестування, включаючи тести з глюкозою, через один рік, через три і п’ять років після пологів.
Тест вимірює рівні глюкози та інсуліну в різні моменти часу після того, як людина випила солодкий напій, що містить 75 г глюкози, і після періоду голодування.
Ризик розвитку діабету
Під час експерименту вчені виявили поліпшення функції бета-клітин, які виробляють інсулін, і їхня здатність робити це тісно пов’язана з ризиком розвитку діабету: що краще функціонують бета-клітини, то нижчий ризик.
Хоча, за словами вчених, на тлі цього результату були відзначені й негативні моменти, як-от збільшення маси тіла, підвищення рівня поганого холестерину та резистентності до інсуліну.
Однак найголовніше те, що жінки мали значно менший ризик розвитку предіабету або діабету в майбутньому, зазначили дослідники.
За їхніми словами, отримані результати кидають виклик уявленню про те, що високі рівні інсуліну після їжі за своєю суттю шкідливы, і є важливим кроком уперед у розумінні складної ролі інсуліну в регуляції метаболізму.