Срібний, помаранчевий, жовтий: у які кольори їжа та ліки можуть забарвити колір шкіри

жовта шкіра обличчя
Джерело: Depositphotos

Дослідники виявили, що наша шкіра може набувати несподіваних кольорів через прийом певних ліків чи вживання великої кількості деяких продуктів.

Професорка Брістольського університету Мішель Спір навела цікаві приклади засвоєння рослинних і хімічних пігментів шкірою людини.

Чому 84-річний чоловік став блакитним

У 2007 році повідомлення преси описували 84-річного Пола Карасона як “блакитну людину”. Цей стан називається аргірія, він виникає, коли частинки срібла накопичуються в організмі.

Зараз дивляться

Літній чоловік намагався вилікувати проблеми з носовими пазухами, вживаючи домашній розчин хлориду срібла.

Срібло колись було основою лікування в медицині через його протимікробні властивості. Але сучасні дані показують, що споживання – місцево чи всередину – занадто великої кількості срібла може змінити колір шкіри надовго, іноді назавжди.

При аргірії іони срібла циркулюють кровотоком і вбудовуються в дерму – шар під поверхнею шкіри, звідки організм не може їх легко очистити.

Саме в цей шар вводять пігменти для татуювань, щоб довше трималися.

Сонячне світло посилює ефект, запускаючи процес фотовідновленням, який перетворює іони срібла на металеве срібло або подібні сполуки.

У результаті уражена світла шкіра набуває синюватого або сіруватого відтінку.

Подібні  властивості має й золото. Відоме явище кризіаз, при якому золото, що міститься у деяких препаратах, проникає у шкіру.

Терапію на основі золота іноді призначали для лікування запальних розладів, і в деяких випадках у пацієнтів, які отримували це лікування, розвивалося характерне сірувато-сіре або сіро-фіолетове забарвлення шкіри.

Кризіаз, як і аргірію, неможливо швидко вилікувати.

Чому шкіра може стати  помаранчевою

Найбільший вплив на шкіру має їжа, забарвлена у помаранчевий, жовтий і червоний пігменти.

Помаранчевий часто асоціюється з морквою, солодкою картоплею та гарбузом. Його спричиняють каротиноїди. Це клас пігментів, які містяться в рослинах.

Каротиноїдні пігменти жиророзчинні. При споживанні вони всмоктуються в тонкій кишці і транспортуються через ліпопротеїни в кровотік, де зберігаються переважно в насичених жиром тканинах, включаючи підшкірний шар.

Це накопичення надає шкірі характерного золотавого відтінку, особливо при вживанні продуктів, багатих каротиноїдами, у великих кількостях.

Причина, по якій шкіра стає помаранчевою, криється в хімічній структурі каротиноїдів. Молекулярний склад бета-каротину поглинає світло в синьому спектрі, відбиваючи оранжеве світло назад до наших очей.

Які пігменти забарвлюють не шкіру, а сечу

Інші каротиноїди, такі як лютеїн і зеаксантин (містяться в листових зелених овочах), які схиляються до жовтого кольору, менш помітні, тому що їх менше в раціоні.

Природні харчові пігменти, такі як антоціани, беталаїни та хлорофіл, мають багато переваг для здоров’я, але рідко залишають слід на шкірі.

Беталаїни відповідальні за насичений червоний і жовтий відтінки. Надмірне їхнє вживання може спричинити зміну кольору сечі та калу.

Антоціани, що містяться в ягодах, червонокачанній капусті та фіолетовій моркві, відомі своїми антиоксидантними властивостями, розчиняються у воді, тобто, швидко метаболізуються і тому навряд чи залишать слід на шкірі.

Джерело: MedicalXpress

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка