Стрункість без підрахунку калорій: дієтолог пояснив, як можна ефективно схуднути

дієта
Джерело: Pixabay

Британський дієтолог Тім Спектор пояснив, чому метод підрахунку калорій не працює і як можна ефективно схуднути.

Дефіцит калорій: за і проти

На перший погляд, теорія підрахунку калорій має сенс: якщо ви споживаєте менше, ніж спалюєте, вага втрачається.

Ця спокуслива простота пояснює, чому метод підрахунку калорій залишається популярним. Однак цей метод працює тільки на першому етапі схуднення. Далі дотримуватися зниженого споживання калорій стає все важче.

Зараз дивляться

Тіло звісно адаптується до обмежень і уповільнює метаболізм. Це означає, що організм починає витрачати менше енергії, що ускладнює подальше схуднення.

Коли ви нарешті здаєтеся і їсте більше, тіло швидко відкладає зайві калорії в жир. Наприклад, дві людини, які їдять однакові продукти, можуть поглинати різну кількість енергії.

Тому згодом майже вся вага повертається. Або, що ще гірше, перевищує ту, що була до дієти. Чому? Насамперед тому, що більшість людей недооцінюють кількість споживаних калорій.

Крім того, має значення поживна цінність їжі. Авокадо і гамбургер можуть мати однакову кількість калорій, але якість поживних речовин у них відрізняється. Їжа – це ж не тільки калорії, це ще вітаміни, мінерали, білки, жири та інше.

Дефіцит калорій призводить до посилення гормональних сигналів голоду. Що довше ви обмежуєте калорії, то сильнішими стають ці сигнали, змушуючи вас думати про їжу. Однак є препарати, як-от Wegovy, що блокують ці сигнали.

Найкращий спосіб схуднути

Насамперед, варто замінити ультраоброблені продукти на натуральні. Дослідження показують, що люди, які їдять необроблену їжу, мають менше жиру на животі, нижчу масу тіла та кращі показники здоров’я.

Почніть із перекусів, які можуть становити значну частину вашого щоденного споживання енергії. Замість низькокалорійних снеків вибирайте фрукти, горіхи та насіння.

– Припиніть рахувати калорії та зосередьтеся на якості їжі. Нам потрібно думати про їжу зовсім по-іншому — не як про джерело калорій, а як про джерело поживних речовин, – радить Тім Спектор.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка