Учені виявили, що дотримання веганської, вегетаріанської чи оволактовегетаріанської дієти (виключаються всі продукти, які отримані шляхом вбивства, але можна молочні продукти та яйця) значно знижує загальний ризик розвитку раку, серцево-судинних захворювань і ранньої смерті від них.
Захист від онкології
Науковці розглянули усі сучасні метааналізи та велику кількість досліджень.
Виявилося, що вегетаріанські та веганські дієти мають захисний ефект від певних видів раку. Йдеться про рак печінки, товстої кишки, підшлункової залози, легень, простати, сечового міхура, меланому, нирок та неходжкінську лімфому.
Чому такі дієти захищають від хвороб
Учені виявили, що дотримання дієт без вживання м’яса знижує ризик захворювань через те, що вони впливають на фактори ризику. Наприклад, знижується індекс маси тіла, рівень глюкози натщесерце, систолічний (верхній) і діастолічний (нижній) артеріальний тиск.
Також після веганського, вегетаріанського чи оволактовегатаріанського харчування знижується рівень загального холестерину, холестерину ЛПНЩ і С-реактивного білка.
Що важливо розуміти
Дослідники попереджають, що рослинну їжу слід обирати корисну. У раціоні варто уникати фруктових соків, рафінованих зерен, картопляних чіпсів та навіть газованих напоїв.
Користь таких типів харчування можуть нівелювати й інші фактори способу життя. Тому потрібно жити здорово: займатися фізичною активністю та уникати шкідливих звичок.
Ще науковці наголошують, що, якщо дієта не буде ретельно оптимізована, можуть виникнути дефіцити B12, кальцію, заліза, цинку, йоду, вітаміну D та білку.