Травматизм на кухні: як готувати святкові страви з дотриманням особистої безпеки

ніж, овочі
Джерело: Depositphotos

Експерти ортопедичного відділення Середнього Заходу в RUSH (MOR) у Чикаго назвали кілька простих способів зберігати особисту безпеку на кухні під час приготування їжі.

Статистика травм рук

За словами медиків, вони щороку реєструють близько 350 тис. пацієнтів, які звертаються до відділень невідкладної допомоги США з побутовими травмами від ножів.

– Я спостерігаю значне зростання кількості травм рук унаслідок нещасних випадків на кухні у святкові дні, – зізнався хірург кисті та зап’ястя Ксав’є Сімкок.

Усе може бути набагато серйозніше

За словами лікарів, те, що на перший погляд може здатися незначним порізом руки, може виявитися набагато серйознішим.

Зараз дивляться

Приміром, якщо сухожилля, яке відіграє ключову роль у русі наших рук і пальців, перерізано, його може бути складно прикріпити хірургічним шляхом, а постраждалій людині буде важко відновити повну рухливість. А розрив нерва може призвести до втрати чутливості в цій кінцівці.

Як дотримуватися безпеки на кухні

На щастя, якщо дотримуватися безпечніших методів оброблення птиці або нарізання овочів, можна уникнути травм.

Хірурги поділилися такими порадами щодо безпеки на кухні:

  • тримайте ножі гострими. Це означає, що для різання потрібен менший тиск, що знижує ймовірність зісковзування ножа;
  • тримайте поверхні добре освітленими й сухими. Ключове значення має вміння бачити, що ви робите, та знижувати ймовірність зісковзування ножа;
  • завжди ріжте від себе і стежте за тим, щоб пальці не перебували поруч із лезом;
    ніколи не намагайтеся розрізати предмет, поки він у вас на долоні, використовуйте обробну дошку;
  • у вас круглий овоч? Спочатку розріжте його навпіл, потім покладіть плоский бік на обробну дошку, щоб закінчити роботу;
  • залишити брудні ножі в раковині – це простий спосіб випадково порізатися під час прибирання. Миття ножів незабаром після використання може запобігти цьому;
  • зосередьтеся на будь-якому завданні з приготування їжі. Не відволікайтеся на балаканину або телевізор;
  • ніколи не допускайте потрапляння пальців у блендер, навіть якщо він вимкнений, але все ще під’єднаний до мережі;
  • не вживайте алкоголь під час використання ножів або поводження зі склом;
  • якщо ви розбили склянку, краще дайте їй впасти на підлогу – не намагайтеся схопити в повітрі.

Використовуйте гумові рукавички, щоб зібрати осколки, та ретельно пропилососьте місце після підмітання.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка