Цілу партію свіжих огірків відкликали з продажу, бо є підозра, що саме через їхнє вживання на сальмонельоз захворіли понад 160 людей у різних штатах США.
На щастя, обійшлося без смертельних випадків.
Уже другий спалах через огірки
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США, а також центри з контролю та профілактики захворювань США розслідують несподіваний спалах сальмонели Африкана – на сальмонельоз захворіли 162 людини у 25 штатах і окрузі Колумбія.
54 людини довелося госпіталізувати.
Розслідування показало, що всі постраждалі вживали свіжі огірки, та й тестування виявило сальмонелу в зразку огірка.
Тож винуватець спалаху визначений. Огірки – не типовий поширювач сальмонельозу. Але факти свідчать, що й таке може бути.
Незадовго до цього випадку в США був зареєстрований спалах іншого виду сальмонели – Salmonella Braenderup, тоді захворіло 158 людей.
– Ці два спалахи мають кілька схожих рис, зокрема те, де і коли виникли захворювання, а також демографічні дані хворих, — сказано в заяві FDA.
Огірки не їсти, поверхні на кухні ретельно вимити
У будь-якому випадку компанія Fresh Start Produce з Флориди відкликала свіжі огірки, відвантажені з дистриб’юторських центрів гуртовикам і дистриб’юторам громадського харчування.
Більше того, фахівці радять не тільки відмовитися на якийсь час від вживання свіжих огірків, а й вимити всі поверхні на кухні, з якими вони стикалися.
Симптоми сальмонельозу
Серед симптомів сальмонельозної інфекції: діарея, лихоманка та спазми в животі, які можуть початися протягом годин або днів після споживання продуктів, заражених бактерією.
Більшість людей одужують без лікування, але їм слід негайно звернутися до лікаря, якщо симптоми не зникають кілька днів або наявні ознаки зневоднення.
Діти, люди похилого віку та люди з ослабленою імунною системою частіше хворіють на важку форму сальмонельозу.