Нове дослідження вчених Мічиганського університету виявило, що популярні рослинні добавки, зокрема куркума і зелений чай, насправді можуть становити серйозну загрозу для здоров’я печінки.
Люди впевнені, що лікуються, а насправді наражають себе на небезпеку
І хоча дослідження про токсичність для печінки певних біодобавок не є новими, все ж нині медики стурбовані, бо кількість госпіталізацій у відділення невідкладної допомоги після самолікування такими природними речовинами, як куркума і зелений чай, зростає. За десятиліття з 2004 до 2014 року показник зріс з 7% до 20%.
Дослідники проаналізували дані 9 685 осіб і виявили, що майже 4,7% дорослих американців використовували одну з шести потенційно токсичних добавок протягом попередніх 30 днів.
Цими добавками були куркума, зелений чай, ашваганда, камбоджійська трава і червоний дріжджовий рис.
Люди приймали ці рослинні продукти за власним бажанням, без консультацій з лікарем. Зокрема, куркумою лікували суглоби, зеленим чаєм – втому, червоним дріжджовим рисом – хвороби серця.
Хоч кількість госпіталізацій через зловживання рослинними добавками зростає, дослідники закликають не до відмови від них, а до пильності щодо дозування.
Медики також застерігають людей, які постійно приймають ліки від хронічних захворювань, про можливі небезпечні поєднання препаратів.
– На жаль, біологічні добавки не проходять регулярного нагляду. Вибіркове хімічне тестування біопродуктів виявило невідповідності між тим, що рекламується, та реальною дозою в таблетці чи капсулі, – каже асистентка професора гастроентерології Аліса Ліхіцуп.
Більше того, клінічні випробування ефективності цих добавок не надали надійних доказів їхніх переваг порівняно з ризиками, коли вони приймаються у вищих дозах.
Симптоми гепатотоксичності
Гепатотоксичність— це гостре або хронічне ураження печінки, що супроводжується безліччю симптомів, зокрема пожовтіння шкіри, втома, нудота, висип, свербіж і біль у верхній правій частині живота.
Цей хворобливий стан можна лікувати, усунувши токсичний тригер, проте серйозні наслідки іноді потребують додаткового втручання, аж до необхідності трансплантації печінки.
У 2023 році австралійське FDA оприлюднило попередження, у якому підкреслювався ризик пошкодження печінки через споживання куркуми та/або куркуміну.
Управління попередило, що хоч серйозні пошкодження печінки з цієї причини трапляються рідко, ризик є. Він залежить від рівня біопоглинання людини та здоров’я важливого фільтрувального органа нашого організму.
Джерело: New Atlas