Команда вчених з Університету Монаша в Австралії під час дослідження показала, що у тих, хто вживав до шести яєць на тиждень, ризик смерті від серцево-судинних захворювань був на 29% нижчим.
– Регулярне вживання яєць може бути пов’язано з нижчим ризиком смертності від серцево-судинних захворювань серед літніх людей, – йдеться в повідомленні.
Дослідження
Науковці спостерігали за більш ніж 8 700 дорослими у віці 70 років і старше.
У тих, хто повідомляв, що вживає від одного до шести яєць на тиждень, ризик смерті від будь-яких причин виявився на 15% нижчим, ніж у тих, хто їв яйця двічі на місяць або рідше.
– Наші результати свідчать про те, що вживання до шести яєць на тиждень може знизити ризик смерті від усіх причин і серцево-судинних захворювань у літніх людей, – вчені.
За їхніми словами, отримані дані можуть виявитися корисними під час розробки науково обґрунтованих дієтичних рекомендацій для літніх людей.
З приводу холестерину
Яйця є джерелом білка та основних поживних речовин, таких як вітаміни групи В, фолат, ненасичені жирні кислоти, жиророзчинні вітаміни (E, D, A і K), холін і численні мінерали.
Однак вживання яєць довгий час вважалося небезпечним для людей з високим рівнем холестерину, який може призвести до закупорки кровоносних судин, що підвищує ймовірність виникнення проблем із серцем або інсульту.
Тому команда провела додаткове дослідження серед людей із клінічно діагностованим високим рівнем холестерину.
З’ясувалося, що ризик смерті від ССЗ в учасників із високим рівнем холестерину, які щотижня вживали яйця, був на 27% нижчим, ніж у тих, хто вживав яйця рідко або ніколи.
Європейські рекомендації варіюються від країни до країни, але в огляді Американської асоціації серця, опублікованому 2020 року, зроблено висновок, що здорові люди можуть без побоювань їсти сім яєць на тиждень.
Джерело: Euronews