Від пива до м’ясних продуктів: вчені попередили, який харчовий консервант може завдати шкоди кишківнику

супермаркет, кошик

Науковці університету Чикаго виявили, що харчовий консервант нізин, який додають до багатьох продуктів, може призвести до змін мікробіому кишківника.

Що таке нізин

Нізин є антимікробним засобом, що виробляється природним шляхом для боротьби з конкуруючими мікроорганізмами.

Як харчову добавку  E 234 нізин використовують під час виробництва сиру, м’яса, ковбас, напоїв, соусів, щоб продовжити термін зберігання за рахунок придушення грампозитивної мікрофлори та патогенних бактерій.

Зараз дивляться

Негативний вплив консерванта

Однак науковці попереджають, що вживання продуктів із консервантом може призвести до знищення корисних бактерій у кишківнику. У своєму дослідженні, опублікованому в журналі ACS Chemical Biology, вчені виділили кишкові лантибіотики та перевірили, як вони взаємодіятимуть у нашому кишківнику із хвороботворними мікробами та корисними бактеріями.

Експеримент показав, що корисні кишкові мікроби так само вразливі до лантибіотиків, як і “погані” мікроби, які викликають захворювання.

У своїй роботі команда спиралася також на попередні дослідження взаємозв’язку між споживанням нізину та змінами в мікробіомі кишківника.

Таким чином дослідники виявили, що навіть низькі концентрації нізину можуть проникати через шлунково-кишковий тракт та протягом декількох днів негативно впливати на мікробіом кишківника.

Такі зміни можуть мати дуже серйозні наслідки для здоров’я – від зниження імунітету до порушення функції травлення.

Джерело: Food Navigator

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка