Це найкраща їжа з можливостями ліків – вживання полуниці пов’язане зі здоров’ям серця та кардіометаболічними перевагами. Такий висновок зробили вчені Університету Невади в Лас-Вегасі.
Дослідницьку роботу було презентовано на 9-му дворічному Симпозіумі з користі ягід для здоров’я (BHBS) у Тампі, Флорида.
Це дослідження додає ще один аспект до все більшої кількості наукових даних, що підтверджують роль полуниці у зміцненні здоров’я серця.
Дослідження показують, що кардіометаболічні переваги вживання полуниці багатогранні. Вони охоплюють:
- зниження загального холестерину і холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ);
- посилення тонусу судин;
- зменшення запалення й окислювального стресу;
- зниження резистентності до інсуліну та вирівнювання рівню цукру в крові.
Клінічні випробування пов’язують полуницю з поліпшенням різних маркерів серцево-судинних захворювань, включно з рівнем ліпідів.
У рандомізованому контрольованому перехресному дослідженні за участю 33 дорослих, які страждають на ожиріння, щоденне вживання полуниці обсягом у дві з половиною чашки на день значно покращувало резистентність до інсуліну, порівняно з контрольною групою.
– Наше дослідження підтверджує гіпотезу про те, що споживання полуниці може знизити кардіометаболічні ризики, – сказав провідний дослідник Арпіта Басу, доцент Університету Невади в Лас-Вегасі.
Інше дослідження, за участю 34 дорослих чоловіків і жінок з помірною гіперхолестеринемією, проведене в Технологічному інституті штату Іллінойс, показало, що судинна функція покращилася вже через годину після вживання полуниці.
Як одна з найпопулярніших і найдоступніших ягід у США, полуниця є фаворитом серед споживачів.
Порція з восьми ягід полуниці (одна чашка) компенсує рекомендовану добову норму вітаміну С і містить безліч інших поживних речовин і корисних біологічно активних сполук.
Джерело: SciTechDaily