Учені Пенсільванського університету вивчали роль збалансованого харчування у період, коли людина бореться з хворобою, зокрема, грипом і ГРВІ.
Дослідники довели, що іноді ми недооцінюємо важливість свого раціону, коли хворіємо. До того ж, у цей час апетит суттєво знижується.
Не їси – не вистачить сил на боротьбу із хворобою
Насправді ж, правильне харчування відіграє ключову роль у нашому одужанні.
– Якщо навіть не хочеться їсти, варто розуміти, що організм все ж потребує поживних речовин для підтримки імунної системи, – стверджує дієтолог Коллін Тьюксбері.
За словами фахівця, єдине, що треба враховувати, це реакцію організму на хворобу та споживання їжі, у кожного вона може суттєво відрізнятися. Потреби організму в харчуванні багато в чому залежать від типу захворювання.
Та є одна спільна вимога для всіх випадків: харчуватися малими порціями і дотримуватися балансу білків, жирів і вуглеводів.
Фрукти та овочі у раціоні хворого – важлива складова боротьби з хворобою.
Суп, що лікує
Справді лікувальною стравою в цій ситуації може бути курячий бульйон чи суп. Він має не тільки поживні властивості, а й здатність розріджувати слиз у разі респіраторних інфекцій.
Гідратація залишається важливим елементом турботи про хворий організм, надто в разі втрати рідини. Вода, чай, морси, навіть кава, але без кофеїну, допоможуть у цьому.
– Напої з низьким вмістом цукру сприяють підтримці гідратації. Важливість вітамінів, таких, як C і D, для підтримки імунної системи також незаперечна, – наголошує дієтолог.
Добавки, як-то цинк, можуть скоротити тривалість деяких інфекцій, але їхнє використання вимагає обережності та консультації з лікарем.
Зрештою, хоча їжа та напої не є ліками, вони можуть суттєво допомогти в підтримці організму в його боротьбі з інфекцією.
Джерело: Pubmed