Важко знайти людину, яка б не любила чаювання. Якщо такі люди й існують, можливо, вони просто не підібрали улюблений сорт або не знають, як правильно заварювати чай у домашніх умовах.
Факти ICTV розказують про способи заварювання чаю, які підкажуть, як правильно і смачно заварити напій.
Як правильно заварювати чай у домашніх умовах
Чай дуже корисний для організму. Ще здавна в різних країнах світу було відомо про його лікувальні властивості. В давніх книгах описані такі лікувальні властивості чаю:
- робить тіло легким;
- прояснює очі та покращує зір;
- знімає втому;
- має сечогінну дію;
- додає людині розуму;
- дає можливість менше спати та швидше прокидатися.
У давнину китайці називали чай “вогнем життя”. Тоді старими та м’ясистими листочками лікували хвороби, а молоді використовувалися в їжу.
Зараз чай зігріває нас від холоду й рятує від спеки. Він посилює діяльність нервової системи, розсіює сонливість, допомагає зосередити увагу та підвищує загальний тонус організму.
Та щоб відчути справжню користь чаю — його необхідно правильно заварити. Існує декілька найпоширеніших способів заварювання цього напою.
Як правильно заварювати чай в заварнику
Спочатку обдайте заварювальний чайник окропом. Це необхідно для його прогріву. Потім насипте в заварник близько 1 ч. ложки чаю та налийте трохи води, щоб вона покрила чаїнки. Зачекайте кілька секунд та злийте воду. Після цього можна вже наливати повний заварник для заварювання чаю (на 1 ч. ложку чаю потрібно приблизно 150-200 мл води).
Для заварювання чаю рекомендується використовувати порцеляновий чайник. Він швидше нагрівається, ніж скляний. Не рекомендується використовувати чайник з алюмінію.
Як правильно заварювати чай в чашці
Бувають випадки, коли немає заварника або хочеться якнайшвидше поласувати напоєм, тоді для заварювання чаю використовується чашка. Щоб при такому способі заварювання чай вийшов смачним, необхідно дотримуватися правильних пропорцій — на 200 мл води слід взяти приблизно 1 ч. ложку чаю.
Час заварювання також важливий. Чорний чай рекомендується заварювати близько 4-5 хвилин. Проте кожна людина віддає перевагу чаю різного ступеня міцності, тому підбирайте час заварювання, враховуючи свій смак.
Як правильно заварювати чай в заварнику з пресом
Для заварювання чаю у френч-пресі необхідно витягнути поршень із кришкою, обдати скляну колбу окропом, засипати в неї чай й залити воду. Далі необхідно повернути кришку заварника на місце, але поршень перші декілька хвилин опускати не потрібно. Зробіть це після того, як чай трохи настоїться.
Готовий напій після заварювання не рекомендується надовго залишати у заварнику з пресом, бо він може набути неприємного смаку.

Фото: Pexels
Як правильно заварювати чай в пакетиках
Заварювання чаю в пакетиках не потребує додаткових зусиль, оскільки виробник уже прорахував, скільки потрібно чаїнок на одну порцію. Варто лише дотримуватися рекомендацій, зазначених на коробці. Для заварювання чаю потрібно 3-5 хвилин, після цього пакетик необхідно вийняти, щоб напій не вийшов занадто міцним.
Важливу роль у заварюванні чаю має вода. Для приготування напою варто використовувати якісну очищену воду. Також воду для заварювання можна кип’ятити тільки один раз. Вважається, що кип’ячена по другому колу вода втрачає свої корисні властивості. Тож, якщо хочеться повторити чаювання, стару воду необхідно злити й залити в чайник нову.