Дослідження показало, що коливання цукру в крові тісно пов’язане з підвищеним ризиком виникнення тривоги та депресії.
Учені пояснили, що дієта відіграє значну роль у формуванні психічного здоров’я, особливо у жінок.
Що їсти, щоби був гарний настрій
Одним із ключових факторів, що впливає на настрій, є глікемічний індекс продуктів.
Згідно з дослідженнями, вуглеводи з високим глікемічним індексом провокують стрибки рівня цукру в крові. Це підвищує ризик розвитку депресії та тривожних розладів.
Натомість продукти з низьким глікемічним індексом, як-от цільнозерновий хліб або пропарений рис, сприяють стабілізації рівня цукру в крові та зменшенню ризику психічних розладів.
Як їжа впливає на настрій
До того ж внаслідок коливань цукру виникають гормональні зміни. Це також відіграє значну роль у формуванні настрою.
Наприклад, різке підвищення рівня цукру активує вироблення дофаміну – гормону задоволення. Це може спричиняти короткострокове покращення настрою.
Однак у довгостроковій перспективі стрімке зростання рівня цукру може призводити до викиду адреналіну. Такі зміни є причиною появи тривоги, страху або агресії.
Важливо розуміти, що кожен організм є індивідуальним, тому й реакція на деякі продукти може відрізнятися. Це залежить від статі, генетики, способу життя, мікробіому кишківника та інших факторів.
Спільним для всіх є те, що стабілізація рівня цукру в крові шляхом правильного харчування може сприяти покращенню психічного стану.

Джерело: The Conversation