Фармацевтка Дебора Лі в коментарі популярному британському онлайн-виданню розповіла, що помірне вживання глінтвейну може принести користь для здоров’я через властивості багатьох його інгредієнтів.
Червоне вино
– Червоне вино сприятливо впливає на серцево-судинну систему. Воно може знизити як кров’яний тиск, так і рівень поганого холестерину, – каже експерт.
Лі пояснила, що в червоному вині високий вміст поліфенолів, особливо ресвератролу, потужного антиоксиданту, який покращує функцію ендотелію – клітин, що вистилають стінки кровоносних судин і змушують судину стискатися або розслаблятися.
Зниження рівня холестерину
За словами Лі, вживання червоного вина підвищує рівень корисного холестерину і знижує рівень поганого. І те, й інше є сприятливими змінами в ліпідному профілі.
Експерт розповіла, що в рандомізованому контрольованому дослідженні 2005 року 69 здорових чоловіків і жінок у віці 38-74 років попросили пити протягом чотирьох тижнів один із чотирьох варіантів: червоне вино, вода плюс таблетки виноградного екстракту, вода і половинна доза таблеток винного екстракту або вода плюс таблетки екстракту винограду.
Було виявлено, що вживання вина призводить до збільшення рівня корисного холестерину на 11-16%, але в інших групах цього не спостерігалося.
Корисні інгредієнти глінтвейну
За словами Лі, деякі інші інгредієнти глінтвейну також корисні для здоров’я серцево-судинної системи:
- кориця містить корисний альдегід, який є потужним судинорозширювальним засобом;
- вітамін С, що міститься у великих кількостях в апельсинах і лимонах, є потужним антиоксидантом і сприяє впливу оксиду азоту на ендотелій, спричиняючи розширенню судин;
- імбир діє як природний блокатор кальцію, розслабляючи гладку мускулатуру стінок кровоносних судин і спричиняючи їх розширення;
- гвоздика містить евгенол, який, як вважають учені, має протиракові властивості;
- зірчастий аніс – це потужний антиоксидант, що має антибактеріальні, противірусні та протигрибкові властивості.
Скільки глінтвейну можна пити
Щоб отримати користь для здоров’я, Лі рекомендує пити глінтвейн час від часу і в невеликих кількостях.
– Я б порадила не пити більше двох келихів червоного вина по 175 мл за раз, – уточнила експертка.
Джерело: Express