Адже, ми відрізняємося один від одного. І справа не тільки в генетиці, гормонах, а багатьох інших факторах, навіть у передачі мітохондрій.
Від усього цього залежить не лише відсутність бороди, наявність грудей та округлі форми у жінок, але й особливості обміну речовин і навіть схильність до різних захворювань.
Організм жінки відповідає на стресові ситуації не так активно як чоловіка. І це виливається у схильність до депресивних станів та стресових розладів. Жінки впадають у депресію під час менопаузи у 2-3 рази частіше, ніж чоловіки.
Для жінок більше характерні хвороби нервової системи, нейродегенеративні захворювання, хвороба Альцгеймера, ревматоїдний артрит, розсіяний склероз, астма, алергічні захворювання.
Отже і раціон жінки має бути дещо іншим.
По-перше, він має бути збалансованим. Щоб там були і білкові страви, і корисний жир, і багато різнокольорових овочів. Та тут ми з чоловіками на одній хвилі.
Обов’язково мають бути ферментовані продукти. І це не лише квашена капуста чи огірки, але й яблучний/виноградний/бальзамічний оцет, соєвий соус, але в невеликій кількості.
Саме ферментовані продукти не лише містять живі корисні бактерії, а й стимулюють їх ріст у кишечнику
Квашена капуста – це лактобактерії, екзотичне кімчі – фірмікути, лактобактерії, бактероїди; йогурт – лактобактерії та біфідобактерії.
Соєві ферментовані продукти корисні жінкам після 45+ років для профілактики раку молочної залози (їсти їх багато не треба, достатньо один раз на тиждень приблизно 50 г тофу чи баночку соєвого йогурту.
Збільшують ріст п’яти видів лактобактерій неферментовані пребіотичні продукти. Це чай з ромашки, кореню топінамбура та цикорію.
Зернові. Із зернових найкорисніше – оболонки, в них багато біологічно активних речовин, клітковини розчинної і нерозчинної, магнію, вітамінів групи В. Тому додавайте у страви мелені в порошок висівки.
Дуже корисно вживати таку просту страву: йогурт, мелені висівки, ягоди, насіння льону (також мелене). Перемішати інгредієнти і дати настоятися хвилин 10.
Бобові. Бобові взагалі унікальні: з одного боку це рослинні білки, з іншого – розчинна (зв’язуюча шкідливі речовини в кишечнику) клітковина. Бобових багато не треба, достатньо столової ложки. Особливо корисна кольорова квасоля, бо в ній багато протизапальних поліфенолів.
Крім того, чим багатша страва на поліфеноли, тим краще вона знижує глікемічний індекс, тим нижчий ризик розвитку інсулінорезистентності та діабету 2 типу.
Продукти, які стимулюють утворення стовбурових клітин, яких з віком стає значно менше. Це:
- какао на воді,
- чорний-пречорний шоколад,
- чорний чай,
- чорні ягоди,
- темно-сині сливи,
- зелений чай,
- зелене листя (капуста кейл, темно-зелене листя селери, шпинат, крес-салат; гірчиця) мають завжди бути у вашій тарілці.
Каротиноїди. Найактивнішими є два – лікопен з помідорів та бета-каротин з моркви і червоного перцю. Італійці недарма люблять томатну пасту: при тушкуванні помідорів кількість лікопену зростає в десятки разів.

Така їжа краще ремонтує ДНК, активує гени-супресори і створює несприятливі умови для розвитку багатьох видів раку, сповільнює ріст та поділ ракових клітин, таким чином, зберігає жіноче здоров’я .
Джерело: Оксана Скиталінська