Знижує ризик смерті на 23%: учені з’ясували, як потрібно харчуватися жінкам

середземноморська дієта
Джерело: Pexels

Учені виявили, що жінки, які дотримуються середземноморської дієти, мають на 23% нижчий ризик смертності від усіх причин.

Основою середземноморської дієти є споживання рослинної їжі та здорових жирів.

Як проходило дослідження

Дослідники впродовж 25 років спостерігали за 25 315 жінками, їх середній вік був 55 років.

Зараз дивляться

Учасниці заповнювали анкети щодо стану їхнього здоров’я раз на шість місяців у перший рік та щороку потім.

Науковці ще використовували аналіз крові та анкету з частотою споживання їжі.

Дослідники присвоїли кожній учасниці оцінку середземноморської дієти на основі дотримання раціону та споживання овочів, фруктів, горіхів, цільнозернових продуктів, бобових та риби.

Бали також нараховувалися за вживання більш здорових жирів, менше споживання червоного та обробленого м’яса, а також за помірне вживання алкоголю.

Як раціон впливає на ризик померти

Виявилося, що жінки, чий раціон був найближчим до середземноморської дієти, мали на 23% нижчий загальний ризик померти протягом періоду дослідження.

За час спостереження померли майже 3 900 учасниць. 935 смертей були пов’язані із серцево-судинними захворюваннями та 1 531 – із раком.

Науковці попереджають, що результати можуть бути обмеженими, адже учасниками дослідження були переважно білошкірі жінки неіспанського походження.

Джерело: JAMA Network Open

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка