Кабачок — один з найпопулярніших овочів літнього сезону. Готувати його можна як завгодно — смажити, варити, тушкувати, маринувати, потрібнювати у пюре і навіть варити варення.
Однак за відсутності світла майже в кожного українця виникає питання — чи можна їсти кабачок у сирому вигляді, і як це вплине на організм. Відповідь – в матеріалі Факти ICTV.
Чи можна їсти сирі кабачки
Сирі кабачки — це справжня поживна бомба. Вони багаті на вітаміни А, С і групу В, які необхідні для підтримки імунітету, зору та нервової системи.
Вітамін А підтримує здоров’я шкіри та слизових оболонок, а вітамін С є потужним антиоксидантом, що зміцнює імунну систему і захищає організм від вільних радикалів.
Група вітамінів В допомагає підтримувати нормальний обмін речовин та енергію протягом усього дня. Крім того, сирі кабачки містять значну кількість калію, мінералу, який відіграє ключову роль у регулюванні кров’яного тиску. Регулярне споживання калію допомагає знижувати ризик гіпертонії та інших серцево-судинних захворювань.
Також кабачки містять магній, що підтримує здоров’я серцево-судинної системи і сприяє нормальному функціонуванню м’язів і нервів.
Клітковина, якої в кабачках дуже багато, допомагає очищати організм від токсинів, підтримуючи здорову мікрофлору кишечника.
А завдяки високому вмісту води, сирі кабачки сприяють зволоженню організму та підтримці оптимального балансу рідини.
Ба більше, сирі кабачки — це низькокалорійний продукт, що робить їх ідеальними для тих, хто стежить за вагою.
Можливі ризики та недоліки
Сирі кабачки можна їсти, однак не всім. У деяких людей кабачки можуть викликати алергічні реакції. Якщо ви знаєте, що у вас є алергія на гарбузові культури (як-от гарбуз або огірок), краще уникати цих овочів.
Сирі кабачки можуть перетравлюються інакше, ніж приготовані. Це може призвести до дискомфорту у шлунку або здуття, особливо у людей з чутливою травною системою.
Якщо у вас є проблеми, перед тим як їсти сирі кабачки, краще проконсультуватися з лікарем.
Як правильно їсти сирі кабачки
- Сирі кабачки можна нарізати тонкими скибочками або натерти і додати до салатів.
- У сирому вигляді кабачки можна додавати до смузі для збільшення обсягу та поживної цінності.
- Нарізані тоненькими смужками овочі можна подавати з хумусом або іншими соусами як здоровий перекус.
Джерело: Healthline