Вершкове масло вже довгий час вважається базовим харчовим продуктом, який є у корзині більшості людей.
Його виготовляють зі збитих вершків, тобто масло має повністю натуральний склад.
У середині минулого століття популярності набув маргарин, його вважали більш корисним замінником вершкового масла.
Що краще: масло чи маргарин
Протягом тривалого часу науковці визначали вплив різних жирів на здоров’я людини і чи можна замінити маргарин вершковим маслом.
Дослідники виявили, що масло має багато насичених жирів, які можуть підвищувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
– Починаючи з 1950-х, насичені жири пов’язували з підвищеним холестерином та ризиком серцевих захворювань, – пояснює професорка Ніта Форуї з Кембриджського університету.
На таку критику відреагувала харчова промисловість та почала випускати продукти із низьким вмістом жиру.
Маргарин виготовляють з ультраобролених рослинних жирів, до складу яких входять трансжири. Цей продукт також шкідливий для серця.
Основне, чим масло відрізняється від маргарину, – щоб його отримати, достатньо нагріти молоко, збити його, виділити вершки та перетворити їх на масло. Маргарин же виготовляють інакше – збивають олію з водою та додають емульгатори, барвники тощо.
Що шкідливіше: маргарин чи масло
Дослідження показали, що харчування з високим вмістом штучних трансжирів підвищує рівень “поганого” холестерину та знижує – ʺхорошого”.
Експерти зазначають, що насичені жири підвищують рівень ʺпоганогоʺ холестерину меншою мірою, ніж трансжири.
Останнім часом дедалі більше вчених почали визнавати, що насичені жири — це окремі ланцюжки жирних кислот, які мають різні властивості та різний вплив на здоров’я.
Досі виробники активно намагаються зменшити вміст шкідливих компонентів у маргарині. Вони додають менше трансжирів та використовують менш оброблені рослинні жири.
Науковці зазначають, що до харчування важливо підходити усвідомлено, враховувати слід не тільки типи спожитих жирів, а й інші дієтичні звички.
– Не варто надто перейматися загальною кількістю жирів у продуктах. Важлива пропорція, – каже професорка Ніта Форуї.
До того ж, не всі насичені жири однаково шкідливі, деякі з них можуть мати корисні властивості.