Чим масло відрізняється від маргарину: відмінності та схожі властивості продуктів

чи можна замінити маргарин маслом
Джерело: Pexels

Вершкове масло вже довгий час вважається базовим харчовим продуктом, який є у корзині більшості людей.

Його виготовляють зі збитих вершків, тобто масло має повністю натуральний склад.

У середині минулого століття популярності набув маргарин, його вважали більш корисним замінником вершкового масла.

Зараз дивляться

Що краще: масло чи маргарин

Протягом тривалого часу науковці визначали вплив різних жирів на здоров’я людини і чи можна замінити маргарин вершковим маслом.

Дослідники виявили, що масло має багато насичених жирів, які можуть підвищувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

– Починаючи з 1950-х, насичені жири пов’язували з підвищеним холестерином та ризиком серцевих захворювань, – пояснює професорка Ніта Форуї з Кембриджського університету.

На таку критику відреагувала харчова промисловість та почала випускати продукти із низьким вмістом жиру.

Маргарин виготовляють з ультраобролених рослинних жирів, до складу яких входять трансжири. Цей продукт також шкідливий для серця.

Основне, чим масло відрізняється від маргарину, – щоб його отримати, достатньо нагріти молоко, збити його, виділити вершки та перетворити їх на масло. Маргарин же виготовляють інакше – збивають олію з водою та додають емульгатори, барвники тощо.

Що шкідливіше: маргарин чи масло

Дослідження показали, що харчування з високим вмістом штучних трансжирів підвищує рівень “поганого” холестерину та знижує – ʺхорошого”.

Експерти зазначають, що насичені жири підвищують рівень ʺпоганогоʺ холестерину меншою мірою, ніж трансжири.

Останнім часом дедалі більше вчених почали визнавати, що насичені жири — це окремі ланцюжки жирних кислот, які мають різні властивості та різний вплив на здоров’я.

Досі виробники активно намагаються зменшити вміст шкідливих компонентів у маргарині. Вони додають менше трансжирів та використовують менш оброблені рослинні жири.

Науковці зазначають, що до харчування важливо підходити усвідомлено, враховувати слід не тільки типи спожитих жирів, а й інші дієтичні звички.

– Не варто надто перейматися загальною кількістю жирів у продуктах. Важлива пропорція, – каже професорка Ніта Форуї.

До того ж, не всі насичені жири однаково шкідливі, деякі з них можуть мати корисні властивості.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка