Літнє подружжя отруїлося квашеними груздями: перша смерть грибного сезону на Львівщині

гриби
Джерело: Pixabay

Подружжя пенсіонерів із Трускавця потрапило до лікарні після того, як скуштувало квашених власноруч груздів.

73-річна жінка на сьомий день перебування у відділенні інтенсивної терапії померла. Її 76-річний чоловік у стані середньої важкості надалі отримує необхідну допомогу.

Про це повідомила Наталія Жукровська — лікарка із загальної гігієни відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Зараз дивляться

За словами постраждалих, гриби збирали на околицях Трускавця. Заквасили та скуштували грузді 2 вересня. Вже наступного дня першою на біль у животі та діарею почала скаржитися дружина.

По медичну допомогу 73-річна жінка звернулася лише на третій день. Її госпіталізували до інфекційного відділення однієї з районних лікарень області.

Однак через чотири доби стан постраждалої різко погіршився і її перевели до відділення інтенсивної терапії. На жаль, врятувати жінку не вдалося.

У чоловіка такі самі скарги з’явилися через тиждень після споживання грибів. Його госпіталізували 11 вересня. Стан лікарі оцінюють як середньої важкості.

Фахівці Центру наголошують, у грибний сезон не нехтуйте порадами фахівців під час збирання, приготування та вживання грибів.

Грузді – їстівні гриби. Проте це доволі специфічний продукт, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема, фосфор).

Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають важкою їжею.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Як не отруїтися грибами

Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, що продаються в торговельній мережі.

Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді і щоразу не менше 30 хв.

Симптоми отруєння грибами, що можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

До приїзду медиків промийте шлунок простою водою, пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже їхнє лабораторне дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Джерело: Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка