Фахівці МОЗ нагадали, як вберегтися від кишкових інфекцій, адже влітку зазвичай фіксують зростання захворюваності. Зокрема, на початку червня – на Одещині.
Літо – сезон ГКІ
Влітку активізуються гострі кишкові інфекції (ГКІ). Вони передаються через їжу чи воду, під час купання у забруднених водоймах, а також через немиті руки і предмети побуту.
Найчастіше збудників кишкових інфекцій виявляють у сирих продуктах тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. Це може призвести до серйозних ускладнень.
Особливо вразливими до ГКІ є люди старшого віку та діти до дев’яти років. Основні сиптоми – слабкість, підвищена температура, біль у животі, блювота та діарея.
У дітей швидко розвивається зневоднення (дегідратація), що вимагає негайної медичної допомоги.
Епідситуація в Одеській області
За даними Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб, за останній тиждень на Одещині реєструють зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції.
Порівняно з минулим тижнем, випадків кишкових інфекцій побільшало на 16,7% за рахунок дорослого населення. Однак діти, які нехтують правилами гігієни, також хворіють.
Нещодавно до районної лікарні Рені потрапило девʼятеро жителів з симптомами харчового отруєння. Серед них було восьмеро дітей. Усім пацієнтам надано необхідну допомогу.
Профілактика кишкових інфекцій
Щоб вберегтися від кишкової інфекції, медики рекомендуть:
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти;
- тривалий час термічно обробляти м’ясо, птицю, яйця і рибу;
- використовувати лише воду з надійних джерел;
- не вживати продукти після закінчення терміну придатності;
- не купувати харчові продукти в місцях несанкціонованої торгівлі.
Дотримуючись простих правил гігієни та безпеки харчування, можна вберегтися від кишкових інфекцій. За появи симптомів ГКІ викликайте лікаря.
