У Броварському районі Київської області зафіксовано випадок зараження чоловіка ботулізмом внаслідок вживання в’яленої риби домашнього приготування.
Де може міститися ботулотоксин
Причиною виникнення ботулізму можуть стати не лише копченості, солена та в’ялена продукція, зокрема, риба і м’ясо, приготовані в домашніх умовах.
Небезпеку може становити також вживання консервів з м’яса, грибів, овочів та фруктів, приготованих власноруч чи придбаних на стихійних ринках.
А також будь-які консерви у здутих “бомбажних” банках, або такі, що мають плісняву просто під кришкою.
Фахівці звертають увагу, що ботулізм є важким захворюванням, яке виникає в результаті потрапляння в організм отруйних речовин (токсинів), що виробляються бактеріями ботулізму.
Цей токсин є одним із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут.
Будьте дуже обережні з консервованими, в’яленими, копченими продуктами домашнього приготування.

Джерело і фото: Головне управління Держпродспоживслужби у Київській області