Баскський чизкейк – це справжній кулінарний шедевр з Іспанії, який здобув популярність у всьому світі. Його унікальна текстура та засмажена скоринка роблять десерт особливим.
Що таке баскський чизкейк, його історія та найкращий рецепт баскського чизкейка – читайте в нашому матеріалі.
Баскський чизкейк: історія
Цей чизкейк вперше з’явився у регіоні Країни Басків, де його створив талановитий шеф Сантьяго Рівера у 1990-х роках.
Саме завдяки його експериментам ми сьогодні маємо змогу насолоджуватися цим ніжним та неймовірно смачним десертом.
Баскський чизкейк або чизкейк Сан-Себастьян відомий своєю засмаженою темно-коричневою скоринкою та м’якою кремовою серединою. Від класичного чизкейк Нью-Йорк він відрізняється відсутністю основи з пісочного тіста та менш щільною текстурою.
Завдяки випіканню за високої температури десерт набуває того самого, відомого всім “обпаленого” вигляду, за що його й називають спаленим чизкейком.
Як випікати баскський чизкейк
Основна особливість випікання баскського чизкейка полягає у випіканні в духовці за високої температури та короткому часу термообробки.
Це забезпечує утворення хрусткої скоринки, тоді як середина залишається м’якою та кремовою.
Важливо також використовувати пергамент, який виступає вище за бортики форми.
Баскський чизкейк: рецепт
Десерт набув великої популярності у всьому світі завдяки своїй простоті та неперевершеному смаку.
Інгредієнти:
- 5 яєць
- 675 г крем-сиру
- 425 г жирних вершків
- 155 г цукру
- 30 г кукурудзяного крохмалю
- 1 ст. л. ванільного екстракту
- кілька крапель соку лимона чи лайма
- дрібка ваніліну
Для більш насиченого смаку можна також додати 1 ч. л. цедри лимона.
Приготування:
- Заздалегідь розігрійте духовку до 240-260 градусів.
- Змішайте крем-сир із кукурудзяним крохмалем.
- В сирну масу по одному введіть яйця кімнатної температури.
- Додайте до суміші вершки, цукор та дрібку ваніліну, ретельно перемішайте.
- Введіть ванільний екстракт і кілька крапель соку лимона чи лайма.
- Застеліть деко пергаментом. Викладіть пергамент по боках форми, щоб він виступав на приблизно на 5 см вище за бортики.
- Як випікати баскський чизкейк. Перелийте отриману рідку сирну масу у форму й обережно поставте в духовку. Випікайте протягом 25 хвилин. Верх має стати темно-коричневим, а місцями навіть чорним. Виймайте десерт без перевірки готовності зубочисткою. Він вже буде рідкуватий. Це нормально.
- Залиште баскський чизкейк охолоджуватися за кімнатної температури не менше, ніж на 5 годин. Після охолодження помістить десерт у холодильник ще на 2 години.
Подавайте десерт до чаю, кави або молока. Його кремова текстура та легка карамельна гіркуватість створюють ідеальний баланс смаку.
Рецепт баскського чизкейка не складний. Приготуйте, щоб потішити себе та рідних смачним та ароматним десертом!
