Білки, жири та вуглеводи: які продукти можна їсти під час схуднення

Дієта, харчування, меню
Джерело: Depositphotos

Усім відомо, що зовнішній вигляд залежить від їжі, яку ми споживаємо, та від способу життя. Недарма усі дієтологи та лікарі радять займатися спортом і їсти здорову їжу. Ці чинники впливають не лише на зовнішній вигляд, а й на роботу внутрішніх органів та наше самопочуття.

Люди, які хочуть схуднути та привести тіло у бажану форму, точно розуміють, що 70-80% успіху залежить саме від харчування.

Факти ICTV дізнавалися, які продукти можна їсти під час схуднення та яка їжа допоможе досягнути омріяних результатів.

Зараз дивляться

Що можна їсти на схудненні – список

Слово дієта викликає неприємні відчуття й асоціюється з постійними обмеженнями, несмачною їжею та почуттям голоду.

Натомість дієтологи зазначають, що все давно змінилося! Правильне харчування, яке допоможе схуднути, може бути смачним і цілком поживним! Головне – їсти правильні продукти і дотримуватися певних правил.

Дієтологи клініки Самойленко підготували спеціальний список продуктів, які можна використовувати для приготування різноманітних страв на схудненні. Усі продукти розподілені на чотири категорії:

Жири: 

  • Олія (оливкова).
  • Гарбузове насіння/кунжут/льон.
  • Горіхи (грецький, мигдаль, фундук, кедровий) чи суміш горіхів.
  • Авокадо.
  • Пармезан (витриманий сир).
  • Сметана 15-20%.
  • Оливки/маслини (бажано, в олії).
  • Вершкове масло 82%.
  • Печінка тріски.

Білок: 

  • Риба (скумбрія, хек, минтай, дорадо, сибас, окунь, судак, щука, червона риба).
  • Морепродукти (креветки, морський коктейль).
  • Птиця (курка, індичка, перепілка).
  • М’ясо (яловичина, телятина) охолоджене.
  • Субпродукти (печінка, язик).
  • Яйця.
  • Сир твердий/молодий білий (моцарела, фета, бринза, сулугуні, сир кисломолочний 5-9%).
  • Сочевиця (зелена або червона)/квасоля/нут (у сухому вигляді).
  • Хумус.
  • Гриби.

Вуглеводи:

  • Каша (гречана, пшоно, дикий рис, перлова, кіноа, кукурудзяна).
  • Макарони твердих сортів.
  • Картопля.
  • Буряк.
  • Морква.
  • Хліб цілозерновий (grano).
  • Хлібці.
  • Фрукти/ягоди.
  • Сухофрукти.
  • Чорний шоколад 85% і більше.

Клітковина:

  • Свіжа капуста білокачанна чи пекінська.
  • Огірок.
  • Броколі.
  • Цвітна капуста.
  • Редиска.
  • Перець.
  • Томати.
  • Кабачок/цукіні.
  • Зелень.
  • Овочеві суміші (заморожені).

Кожен ваш прийом їжі повинен містити білки, жири, вуглеводи та клітковину. Правильно збалансована тарілка допоможе швидко насититись та надати організму усі потрібні елементи.

– Діліть тарілку на три частини: ½ – це здебільшого овочі, ¼ — білок, і все це супроводжується заправкою або додаванням корисних жирів. Але з жирами будьте обережні, бо легко переборщити, – радять дієтологи.

Правила, які допоможуть схуднути

Дієтолог Наталія Самойленко наводить кілька порад, які допоможуть ефективно, а головне – безпечно схуднути:

  • Режим харчування – це базова техніка дієтології. Вам необхідно вибудувати чіткий графік прийому їжі (визначити години та періоди дня, коли ви будете споживати сніданок/обід/вечерю/перекуси).
  • Ведіть щоденник харчування. Купіть собі маленький записник і записуйте туди все, що зʼїли за день. Це допомагає зрозуміти, скільки всього ви спожили за день та які продукти були шкідливими.
  • Не голодуйте та не використовуйте голодні та складні дієти! Це, навпаки, призведе до різкого збільшення ваги.
  • Найважливішою їжею для обмінних процесів вважається сніданок. Цей прийом їжі є обовʼязковою умовою роботи із зайвими кілограмами.
  • Останній прийом їжі має бути за три-чотири години до сну, а сніданок варто спожити у першу годину після пробудження.
  • Згадайте правило екватора: вуглеводи (каші, фрукти) вживайте в першій половині дня або взагалі на цей період відмовтеся від фруктів і солодощів.
  • Стежте за кратністю харчування. Якщо у вас трикратний раціон, не варто підʼїдати в перервах між прийомами їжі. Якщо п’ятикратний, також важливо їсти лише пʼять разів без перекусів. Кожен горішок або шматочок печива поза прийомом їжі осяде на талії.
  • Дотримуйтеся адекватних порцій: для жінок – не більше від 300 г, для чоловіків – 350-400 г.
  • Їжте регулярно. Старайтесь базово дотримуватися триразового графіка харчування. За необхідності між прийомами їжі робіть корисні перекуси, наприклад, фруктами, горіхами або йогуртом без добавок.
  • Намагайтесь не їсти тому, що нудно. Це емоційний, а не фізичний голод!
  • Висипайтесь. Максимально як можете, адже гігієна сну – номер один.
  • Пийте достатньо звичайної води. Самойленко каже, не обов’язково випивати вісім склянок, але вранці натще та протягом дня перед кожним прийомом їжі – обовʼязково.
  • Отримуйте добову дозу світла.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка