Осінь – чудова пора для заготівлі на зиму. А що може бути смачнішим узимку, ніж баночка ароматної грибної солянки?
Рецептом поділилася з нами досвідчена господиня! Цей рецепт – ідеальне поєднання грибів з овочами, який ви захочете смакувати знову і знову.
Уявіть собі: зимовий вечір, у вас на столі гарнір (картопля, каша тощо), а поруч стоїть баночка цієї солянки. Відкрити її – наче повернутися на осінню прогулянку до лісу.
Зараз дивляться
Грибна солянка на зиму: рецепт
Найкраще для солянки підійдуть опеньки, підберезники, польскі гриби або лисички. Але не бійтеся експериментувати з різними лісовими грибами чи й навіть печерицями або гливами.
Інгредієнти:
- гриби варені – 1 кг
- капуста – 2,5 кг
- цибуля – 700 г
- морква – 500 г
- томатна паста – 100 г
- томатний сік – 200 г
- цукор – 0,5 склянки
- лавровий лист – 3 шт.
- сіль – 2 ст. л.
- суміш меленого чорного перцю, гранульований часник, паприка, прованські трави – 2 ч. л.
- горошини духмяного перцю – 5-8 шт.
- оцет 9% – 2 ст. л. чи до смаку
- вода – 1 склянка
- олія – для смаження
Вихід: 7 півлітрових баночок
Як приготувати грибну солянку на зиму:
- Капусту шаткуємо середніми смужками.
- Почищену цибулю ріжемо тонкими півкільцями, а моркву натираємо на грубій тертці. Але найапетитніший варіант – натерти моркву на тертці для моркви по-корейськи.
- Гриби викладаємо на суху сковороду і смажимо, допоки не вийде зайва рідина. Вливаємо 1 ст. л. олії та смажимо ще 5 хвилин.
- Окремо смажимо на олії моркву близько 15 хвилин.
- У вогнетривкій каструлі чи казані смажимо на олії цибулю до злегка золотавого кольору. Потім викладаємо капусту, солимо і тушкуємо разом 20 хвилин.
- Томатну пасту перемішуємо з томатним соком.
- Додаємо до капусти з цибулею моркву та гриби. Вливаємо 1 склянку води. Тушкуємо 15 хвилин після закипання.
- Тепер час додати томатну заправку та усі спеції. Перемішуємо і тушкуємо 20 хвилин.
- Вливаємо оцет, готуємо ще 10 хвилин.
- Розкладаємо грибну солянку у стерилізовані банки, накриваємо кришками та стерилізуємо звичним для вас способом 15 хвилин півлітрові банки чи трохи довше літрові банки.
- Банки з грибною солянкою відразу закатуємо, укутуємо ковдрою і залишаємо охолоджуватися.
Смачної зими!
Читайте також:

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.