Хлібний квас – це не просто напій. Це частинка нашої культури, що збереглася крізь століття. Цей традиційний слов’янський напій відомий ще за часів Русі.
Якщо ви хочете відчути справжній його смак, найкращий спосіб – приготувати хлібний квас у домашніх умовах. І головне – це зовсім не складно!
Отже, у нас для вас перевірений часом і не одним поколінням господинь рецепт хлібного квасу.
Зараз дивляться
Рецепт хлібного квасу
Готувати будемо з темного дріжджового хліба. Для смаку та аромату додамо родзинки. Важлива порада – родзинки для приготування цього напою мити не можна!
Інгредієнти:
- житній хліб (можна взяти бородинський) – 600 г
- вода – 5 л
- цукор – 150 г
- дріжджі пресовані – 12 г
- родзинки – 40 г
Як зробити хлібний квас:
- З хліба зрізаємо скоринки. Важливо це зробити особливо для хліба, на скоринках якого є насіння. Нарізаємо хліб довгастими брусочками, розкладаємо на сухе деко і ставимо в духовку, щоб він добре підсушився. Час сушіння за 150°С – близько 15-17 хвилин.
- Сухарики викладаємо у каструлю й заливаємо 2,5 л окропу. Перемішуємо і залишаємо за кімнатної температури на 4 години.
- Отриману суміш проціджуємо через 4 шари марлі та гарно відтискаємо. Отриману рідину поміщаємо у холодильник. А хліб знову викладаємо у каструлю і заливаємо 2,5 л окропу. Залишаємо ще на 1 годину.
- Дістаємо з холодильника першу рідину. Другу рідину проціджуємо через 2-3 шари марлі та відтискаємо. Поєднуємо їх у каструлі.
- Відливаємо близько пів склянки хлібної рідини. Додаємо цукор і дріжджі. Добре усе розтираємо.
- Переливаємо дріжджову суміш у каструлю, всипаємо родзинки та перемішуємо. Залишаємо за кімнатної температури на дві години.
- Хлібний квас розливаємо у пляшки чи банки та поміщаємо у холодильник на 1-2 години.
Хлібний квас в домашніх умовах готовий. Смакуємо охолодженим.
Читайте також:

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.