Хлібний квас: рецепт із темного хліба та родзинок

хлібний квас в домашніх умовах

Хлібний квас – це не просто напій. Це частинка нашої культури, що збереглася крізь століття. Цей традиційний слов’янський напій відомий ще за часів Русі.

Якщо ви хочете відчути справжній його смак, найкращий спосіб – приготувати хлібний квас у домашніх умовах. І головне – це зовсім не складно!

Отже, у нас для вас перевірений часом і не одним поколінням господинь рецепт хлібного квасу.

Зараз дивляться

Рецепт хлібного квасу

Готувати будемо з темного дріжджового хліба. Для смаку та аромату додамо родзинки. Важлива порада – родзинки для приготування цього напою мити не можна!

Інгредієнти:

  • житній хліб (можна взяти бородинський) – 600 г
  • вода – 5 л
  • цукор – 150 г
  • дріжджі пресовані – 12 г
  • родзинки – 40 г

Як зробити хлібний квас:

  1. З хліба зрізаємо скоринки. Важливо це зробити особливо для хліба, на скоринках якого є насіння. Нарізаємо хліб довгастими брусочками, розкладаємо на сухе деко і ставимо в духовку, щоб він добре підсушився. Час сушіння за 150°С – близько 15-17 хвилин.
  2. Сухарики викладаємо у каструлю й заливаємо 2,5 л окропу. Перемішуємо і залишаємо за кімнатної температури на 4 години.
  3. Отриману суміш проціджуємо через 4 шари марлі та гарно відтискаємо. Отриману рідину поміщаємо у холодильник. А хліб знову викладаємо у каструлю і заливаємо 2,5 л окропу. Залишаємо ще на 1 годину.
  4. Дістаємо з холодильника першу рідину. Другу рідину проціджуємо через 2-3 шари марлі та відтискаємо. Поєднуємо їх у каструлі.
  5. Відливаємо близько пів склянки хлібної рідини. Додаємо цукор і дріжджі. Добре усе розтираємо.
  6. Переливаємо дріжджову суміш у каструлю, всипаємо родзинки та перемішуємо. Залишаємо за кімнатної температури на дві години.
  7. Хлібний квас розливаємо у пляшки чи банки та поміщаємо у холодильник на 1-2 години.

Хлібний квас в домашніх умовах готовий. Смакуємо охолодженим.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка