Квашена капуста — одна з улюблених страв багатьох українців, особливо восени і взимку.
Але щоб продукт вийшов дійсно смачним і корисним, варто дотримуватися певних фаз Місяця, які впливають на процес ферментації.
Коли квасити капусту в жовтні 2024 року – на Фактах ICTV.
Зараз дивляться
Жовтень 2024: коли краще квасити капусту за місячним календарем
Місячний цикл триває 29-30 днів і ділиться на чотири фази: молодик, перша чверть (зростаючий Місяць), повня, і остання чверть (спадаючий Місяць).
Найкращі дні в жовтні 2024 року
- Зростаючий місяць (1-8 жовтня). Це ідеальний час, щоб зробити улюблений продукт. У ці дні рослини активно накопичують соки та енергію, що позитивно вплине на процес бродіння.
- Повний місяць (18 жовтня) – теж вдалий момент. Капуста буде особливо соковитою.
- Спадний місяць. З 15 до 30 жовтня краще взагалі її не готувати, як до речі і будь-які овочі. Бо навряд чи їхня якість вас задовольнить.
Як правильно квасити капусту: поради
- Для заквашування найкраще підходять осінні сорти капусти, оскільки вони мають щільні головки, багаті на цукри, що сприяє активній ферментації. Така капуста добре зберігає свою текстуру та хрусткість протягом тривалого часу.
- Обирайте овоч із білими або світло-зеленими листками, адже вони ідеальні для заквашування.
- Оптимальне співвідношення солі — приблизно 20-25 г на 1 кг капусти.
- Після того як капусту нарізали і перетерли з сіллю, її слід покласти під прес на кілька днів.
- Готова квашена капуста має зберігатися в прохолодному місці, наприклад у льоху або холодильнику.
Читайте також:

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.