Великдень – свято, що сповнене радості, спілкування з близькими та, звісно, чудової їжі.
Окрім пасок, господині випікають кекси на Великдень. Але що саме робить їх такими особливими?
Однією з головних особливостей рецепта великодніх кексів є те, що вони готуються без дріжджів, а замість них використовується розпушувач. Це значно спрощує процес приготування, оскільки не потрібно чекати, доки тісто підійде.
Є безліч рецептів, які можна спробувати – від класичних варіантів з ваніллю або цитрусовими до цікавіших із додаванням сухофруктів чи горіхів.
Як приготувати смачний кекс на Великдень за традиційним рецептом – читайте в матеріалі.
Кекс на Великдень: рецепт
У випічку можна додати до смаку сухофрукти та цукати (курагу, чорнослив, родзинки, кубики ананаса чи манго, горіхи).
Інгредієнти:
- вершкове масло – 1 пачка (200 г)
- сметана – 3 ст. л.
- яйця – 6 шт.
- борошно – 330 г
- цукор – 120 г
- ванільний цукор – 1 ч. л.
- розпушувач – 1 ч. л.
- сік лимона – 1 ч. л.
- сіль – дрібка
- кориця – декілька дрібок
Для глазурі та прикрашання:
- яєчний білок – 1 шт.
- цукрова пудра – 170 г
- сік лимона – 1 ч. л.
- цедра лимона – 1 ст. л.
Додатково:
- форма для кексу – 1 шт.
- вершкове масло розтоплене – 1-2 ч. л.
Рецепт великодніх кексів покроково:
- Яйця збиваємо з сіллю, цукром та ванільним цукром і соком лимона.
- Додаємо нарізане кубиками та добре розм’якшене вершкове масло та сметану кімнатної температури. Перемішуємо.
- Борошно просіюємо з розпушувачем та корицею та поступово додаємо в яєчно-вершкову суміш.
- Форму змащуємо маслом і виливаємо тісто.
- Випікаємо у духовці за 180°С близько 45 хвилин. Готовність випічки перевіряємо дерев’яною паличкою. Вона повинна бути сухою.
- Для глазурі збиваємо яєчний білок протягом 1 хвилини, вливаємо сік лимона та поступово, постійно збиваючи, додаємо цукрову пудру.
- Прикрашаємо кекс глазур’ю і цедрою лимона.
Кекс на Великдень готовий. Смачного святкування!
Прикрасити кекс можна також пасхальною посипкою, сухофруктами чи цукатами.
