Жоден стіл, хай то будуть будні чи свята, не обходиться без напоїв. Але багато хто полюбляє їх купувати. А чи треба?
Шеф Євген Клопотенко пропонує скористатися дарами літа, та заготовити компот із яблук на зиму.
Окрім смачного напою, отримаєте ще і десерт у вигляді соковитих яблук. Вони будуть такими апетитними, наче свіжими, – говорить шеф Клопотенко.
Компот із яблук на зиму: рецепт
Використовуйте кисло-солодкі та тверді яблука. Беріть маленькі чи середнього розміру, які зручно буде викладати в банку. Хвостики можна залишити, щоб утримати весь сік всередині.
Інгредієнти:
- яблука – 1 кг 600 г
- вода – 1 л 600 мл
- цукор – 250 г
- лимонна кислота – 1 ч. л.
За цим рецептом яблука в компоті залишаються пружними та соковитими. Щоби досягти такого результату, компот ми не варимо, а стерилізуємо. Для цього нам знадобиться каструля, діаметром від 26 см та висотою від 15 см. Це якщо консервуємо компот із яблук на зиму в трилітрових банках.
Час приготування: 1 година
Рецепт компоту з яблук покроково:
- Банку та металеву кришку стерилізуємо зручним вам способом.
- Яблука гарно миємо. Якщо залишаються темні цятки – обов’язково знімаємо їх вологою серветкою чи рушником.
- Викладаємо фрукти у банку і вливаємо окріп (1 л 600 мл). Накриваємо банку кришкою і залишаємо на 10-20 хвилин.
- Воду з банки зливаємо в каструлю. Додаємо цукор і доводимо до кипіння.
- Коли цукор розчиниться, а сироп закипить, додаємо лимонну кислоту й знову доводимо до кипіння.
- Гарячим сиропом заливаємо яблука в банці та прикриваємо банку кришкою.
- У каструлю викладаємо рушник чи іншу тканину і ставимо банку з компотом із яблук. Вливаємо води трішки більше, ніж до половини банки.
- Стерилізуємо банку з напоєм, після закипання, орієнтовно 20 хвилин.
- Компот із яблук на зиму закатуємо і залишаємо остигати за кімнатної температури.
Смачної зими!

Джерело: Євген Клопотенко